Noćno gađanje na poligonu Nikinci; uskoro jedna od najvećih vežbi u poslednjim decenijama FOTO

U prikazu na poligonu Nikinci sinoć je predstavljeno dejstvo najnovijih sredstava koja su proizvod "domaće pameti", saoopštilo je Ministarstvo odbrane.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.06.2021.

11:05

Noćno gađanje na poligonu Nikinci; uskoro jedna od najvećih vežbi u poslednjim decenijama FOTO
Foto: Ministarstvo odbrane

Prikazano je dejstvo komandno-izviđačkog vozila BOV-KIV, daljinski kontrolisane besposadne platforme "miloš-N", oklopnog borbenog vozila "lazar 3" 8X8, preko bespilotne letelice "vrabac" i pešadijskog naoružanja sa optoelektronskim sredstvima, dok je gađanje ciljeva na zemlji izvršio i "pasars" na daljini od 1.200 i 500 metara.

Sem sredstava koja su u upotrebi, gađanje je izvršeno i iz sredstava čija su završna testiranja u toku - iz modernizovanog borbenog vozila pešadije BVP M80AB1, topom 20 mm na 1.200 i 500 metara i mitraljezom PKT 7,62 mm na 500 metara, i modernizovanog tenka M84 AS2, stabilisanim DUBS-om 12,7 mm metu na 500 metara iz mesta i pokreta.

Prikazu sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvoja sa bojevim gađanjem u noćnim uslovima u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci" prisustvovao je i ministar odbrane Nebojša Stefanović.
Foto: Ministarstvo odbrane
"Večeras smo u Nikincima imali priliku da vidimo upotrebu naših jedinica koje su, u uslovima smanjene vidljivosti, pokazale da uz savremena optoelektronska sredstva, koja je razvijala i domaća industrija i ona koja smo nabavljali iz inostranstva, možemo da postignemo odlične rezultate", rekao je ministar Stefanović, po završetku dejstvovanja jedinica Vojske Srbije.

Kako je najavio ministar odbrane, po naređenju predsednika Aleksandra Vučića, u narednim nedeljama imaćemo možda i najveću vežbu koja se u poslednjim decenijama odvijala u Republici Srbiji.

"Vežba će biti iz više delova i obuhvatiće i noćno i dnevno gađanje, a u njoj će učestvovati ogroman broj vojnika i biće angažovan ogroman broj sredstava", rekao je Stefanović.
Foto: Ministarstvo odbrane
On je naveo da Srbija nema uvek novca da kupuje nešto što stiže iz inostranstva, te da se oslanja, u velikoj meri, i ulaže u naše domaće institute i fabrike, koji mogu da se takmiče sa onima iz mnogo moćnijih zemalja.

"Trudimo se da integrišemo sve ono što razviju i proizvedu u naše naoružanje i opremu i da na takav način dobijemo jedinice koje su savremene, efikasne i sposobne da izvrše svaki zadata", rekao je ministar Stefanović.
Foto: Ministarstvo odbrane

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: