Dolaze nam Bugari, lokacija za prvu investiciju već poznata

Vrlo brzo ćemo u Srbiji videti dve nove investicije iz Bugarske, izjavio je danas za Tanjug ambasador Željko Jović.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 09.06.2021.

15:40

Dolaze nam Bugari, lokacija za prvu investiciju već poznata
Ilustracija: Depositphotos, pressmaster

Prema njegovim rečima, to je konkretan rezultat privrednog foruma u Sofiji u organizaciji Ambasade Srbije.

On je rekao da je na forumu u utorak učestvovalo 30 kompanija iz Bugarske i sedam iz Srbije, a nakon plenarnog dela održani su direktni sastanci među predstavnicima kompanija na kojima se razgovaralo o poslovnim idejama.

Turci "merkaju" Užice

"Iz toga su proistekla tri-četiri dogovora koja će uskoro da budu formalizovana, a već imamo najavu da će dve bugarske firme vrlo brzo da investiraju u Srbiji, od kojih jedna u Šimanovcima", rekao je ambasador Jović.

On je dodao da postoje srpske kompanije koje već imaju razvijen biznis u Bugarskoj, i da su one tokom foruma razgovarale s bugarskim partnerima o daljem jačanju svojih kapaciteta i plasmana roba u susednoj zemlji.

Ambasador Jović je naveo da se razgovaralo o saradnji u domenu IT tehnologija, proizvodnji i distribuciji laboratorijske i medicinske opreme, mašinske industrije, sektora prehrambene i tekstilne proizvodnje i energetike.

Kinezi će tek da pristižu u Srbiju

"Ja sam sve učesnike zamolio da vrlo brzo dobijemo konkretne rezultate razgovora, jer je bila praksa i ranijih godina da imamo ovakve forume, ali da nakon toga nema konkretnih dešavanja", naveo je Jović.

Srpska strana, rekao je ambasador, podsetila je na nedavni sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Rumena Radeva u Dimitrovgradu kada je dogovoreno da Srbija dodatno uloži u infrastrukturno opremanje industrijske zone Pirot, a da Bugarska tu dovede svoje investitore.

"Mi smo tu industrijsku zonu u dobroj meri opremili, a predsednik Vučić je obećao bugarskoj strani da će je dodatno pripremiti za investitore. Radev je najavio da će bugarska zvančna delegacija sa ministrom ekonomije doći u Dimitrovgrad kako bi se razmotrile mogućnosti da se što hitnije otvore pogoni, čime bi se pomoglo pre svega bugarskoj nacionalnoj manjini, ali i svima drugima koji tu žive", rekao je Jović.

Stranci "bacili oko" na naš aerodrom, više kompanija poslalo pisma

Ambasador Srbije u Sofiji je naveo kako je tokom poslovnog foruma održan i sastanak predstavnika Naučno-tehnološkog parka iz Niša i Tehno-parka iz Sofije na kome je pripremljen teren za potpisivanje nekoliko važnih ugovora o saradnji koji će da regulišu ulaganja dveju strana u obe države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: