Imaju veliku prednost u odnosu na nas, a poskupljuje im gorivo: Čemu da se nadaju naši vozači?

Hrvatski mediji prenose vest o poskupljenju svih vrsta goriva u toj zemlji. Šta čeka vozače u Srbiji?

Srbija

Izvor: B92/A.R.

Utorak, 08.06.2021.

14:18

Imaju veliku prednost u odnosu na nas, a poskupljuje im gorivo: Čemu da se nadaju naši vozači?
Ilustracija: EPA, YAHYA ARHAB

Kako generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović navodi za B92.net, i na cene u Hrvatskoj i na cene u Srbiji, kao i na cene na drugim tržištima, najveći uticaj imaju promene kotacija derivata nafte, odnosno - ako se udaljimo korak dalje, kotacije sirove nafte.

"Ne postoji jednokratno povećanje ili smanjenje cene goriva. Cene goriva se u oba smera neprekidno koriguju u zavisnosti od promene troškova naftnih kompanija ili državnih dažbina", ističe naš sagovornik.

Nafta opet poskupela, Srbija se usklađuje sa Evropskom unijom

Kako dodaje, sama tržišta se međusobno razlikuju i po potrošnji i po dostupnosti različitih izvora derivata nafte - u čemu hrvatsko tržište, koje je na Mediteranu, ima veliku prednost - i naravno po konkurenciji distributera, ali su dugoročno trendovi jednaki.

Primera radi, ovako su se menjale prosečne cene dizela od početka godine do kraja maja:
Foto: UNKS
Crvena linija i desna crvena osa na dijagramu su cene u Hrvatskoj izražene u kunama po litri, a plava linija i leva plava osa na dijagramu su cene u Srbiji u dinarima po litri.

Gorivo, povrće, ženska odeća... Šta je sve poskupelo u Srbiji?

A ovako su se menjale cene referentne sirove nafte tipa BRENT:
Foto: UNKS
"Iz prethodnih dijagrama vidi se jasna korelacija cene nafte i cene goriva na benzinskim stanicama, ali niko ne može sa sigurnošću da predvidi u kom smeru će se dalje kretati globalno tržište nafte, pa samim tim ni cene goriva", zaključuje Mićović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: