Prvi put kod nas: Kako je mesto na zapadu Srbije postalo ogledni primer u svetu?

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posetila je danas opštinu Bogatić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 08.06.2021.

12:36

Prvi put kod nas: Kako je mesto na zapadu Srbije postalo ogledni primer u svetu?
Ilustracija: Depositphotos, Sehenswerk

Tamo je obišla lokaciju geotermalne bušotine i potom održala sastanak sa rukovodstvom opštine i Mačvanskog okruga na temu saradnje u energetskom i rudarskom sektoru.

Mihajlovićeva je ovim povodom izjavila da je Bogatić jedina lokalna samouprava i da je ovo prvi put u Srbiji da se geotermalna energija koristi za grejanje, konkretno devet javnih ustanova u Bogatiću, navodi se u saopštenju ministarstva.

U avgustu prvi ugovori za zamenu stolarije

"Korist je i finansijska, ali pre svega za zaštitu životne sredine, procena je da se godišnja emisija ugljen-dioksida smanji za 500 tona. Odličan sastanak smo imali danas, razgovarali smo o tome kako da se geotermalna energija dalje koristi, da idemo u sledeću fazu, ali i kako da započnemo istražne radnje u Vladimircima. Naći ćemo način da jednim delom finansiramo obe opštine", kazala je ona.

Kako je dodala, poruka svim ostalim lokalnim samoupravama je da je pred nama drugo vreme i velika šteta je da ne iskoristimo ono što imamo i što je veliki potencijal.

Posle stolarije, fasade, kotlova... Hoće li država subvencionisati i ugradnju solarnih panela?

"Pričali smo i o dva važna zakona - o racionalnoj upotrebi energije i energetskoj efikasnosti. Za projekte zamene stolarije 67 gradova i opština poslalo je urednu dokumentaciju. Potpisaćemo uskoro ugovore sa njima, a oni dalje sa građanima. Pričali smo i o Zakonu o OIE. Suština je da su ove oblasti važne kako za održivo poslovanje ove opštine, tako i svih lokalnih samouprava na teritoriji Srbije. Učinićemo sve kao Vlada i Ministarstvo da ovakve projekte podržimo i zajedno ih realizujemo. Da ne pričamo samo o potencijalima, a da ne vidimo efekte realizacije. Bogatić je ogledni primer, ne samo u Srbiji, već je prepoznat i u svetu. Ovo je važna godina za energetiku i sve što radimo je za brže okretanje zelenoj ekonomiji”, poručila je ministarka.

Načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac izjavio je da donošenje četiri nova zakona u energetici i rudarstvu predstavlja revoluciju jer oni donose velike promene okruzima i opštinama u Srbiji.

"Imaćemo jedan od najvećih rudnika litijuma kada se svi standardi ispune. Takođe, Zakon o OIE nam je važan i potencijali u ovoj oblasti bili su tema danas - kako da razvijamo i realizujemo projekte od kojih benefit imaju naši građani", rekao je Krasavac.

Solarni paneli kod Čačka: Prva solarna elektrana u Zapadnoj Srbiji VIDEO

Predsednik opštine Milan Damnjanović zahvalio je potpredsednici na konstruktivnom sastanku, rekavši da se danas razgovaralo o saradnji u oblasti obnovljivih izvora energije i korišćenju geotermalnih izvora za javne ustanove.

Goran Zarić, predsednik opštine Vladimirci, izjavio je da su danas definisani naredni koraci i mogućnosti saradnje.

"Kroz zdravo korišćenje energije napravićemo uštede u budžetu i godinama ispred nas i doprinećemo očuvanju životne sredine", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: