Mali: Treći put isplaćujemo 50 odsto od minimalne zarade

Država danas isplaćuje treći put 50 odsto od minimalne zarade u okviru trećeg paketa pomoći, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 08.06.2021.

11:56

Mali: Treći put isplaćujemo 50 odsto od minimalne zarade
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Kako je naveo, ukupno je, sa prethodna dva paketa, svaki zaposleni iz privatnog sektora koji se prijavio za tu vrstu pomoći dobio po 175.000 dinara.

Ministar je za Tanjug istakao da se ovoga puta za 50 odsto od minimalca prijavilo 1.126.000 radnika, odnosno negde oko 230.000 preduzeća.

"Njima će danas biti uplaćeno nešto više od 15.000 dinara, koliko je 50 odsto od minimalne zarade. Kada saberemo samo ovaj treći paket, tri puta po 50 odsto minimalne zarade, to je više od 45.000 dinara koje je svaki zaposleni u privatnom sektoru dobio od države", naveo je Mali.

Ističe i da je ovu vrstu pomoći država isplatila u dinar i u dan i dodaje da je država tom merom doprinela se broj nezaposlenih ne poveća, kao što je to bio slučaj u mnogo razvijenijim zemljama od Srbije.

"Kada saberemo prošle godine prvi i drugi paket pomoći, tada smo imali tri puta punu minimalnu zaradu, dva puta po 60 odsto od minimalne zarade i sada sa tri puta 50 odsto minimalne zarade u sklopu trećeg paketa, svaki zaposleni u privatnom sektoru dobio je ukupno 175.000 dinara od države", rekao je Mali.

Kaže da je to ogromna pomoć države za privredu i čime je, dodaje, država pokazala zdrave javne finansije, koliko je jaka i spremna da najveći teret krize preuzme na sebe.

Mali ističe da zbog tih paketa mera danas nema povećanja nezaposlenosti, a s druge strane Srbija u prvom kvartalu ima stopu rasta od 1,7 odsto, što je, dodaje, najviša stopa rasta u Evropu u ovom trenutku.

"Cilj nam je da tu stopu rasta i održimo i da pređemo nivo od šest odsto do kraja ove godine", rekao je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: