Vučić o Rio Tintu: Spremni smo za referendum

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u obraćanju naciji govorio o poslovanju Rio Tinta u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 04.06.2021.

13:03

Vučić o Rio Tintu: Spremni smo za referendum
Foto: Screenshot/Prva TV

Predsednik Srbije rekao je da je 2014. godine bio primoran da predloži fiskalnu konsolidaciju i donosi najteže mere. Kako je dodao, radili su nešto što se nikome nije dopadalo.

"Morali smo da smanjujemo plate i penzije, da donosimo fleksibilniji Zakon o radu, da idemo protiv volje naroda, da bismo danas mogli da uživamo u plodovima tako teških reformi", kazao je Vučič.

Plate su, podsetio je, porasle sa 330 na 560 evra, penzije sa 190 na 250 evra.

"Srbija će nastavljati da pobeđuje u ekonomije i verujem da je dobro što se i Fiskalni savet danas oglasio i podržao fiskalnu strategiju Republike Srbije, a znate kako su strogi, mi ćemo gledati da je u potpunosti sporovedemo"

"Kako raste životni standard tako postaje dominantna tema da sve moramo da sprečimo i budemo protiv svega ukoliko bismo mogli da se pozovemo na takozvanu 'zelenu agendu'. Pred nama je drugačiji period od onog kroz koji smo prolazili ranije i moraćemo da se pozabavimo obnovljivim izvorima energije i 'zelenoj agendi', da to iskoristimo kao podsticaj za rast naše ekonomije, a ne kao ideološki razlug, ne samo za svađe već i za odbijanje investitora i rušenje najvitalnijih interesa naše zemlje", ocenio je.

Vučić je podsetio da je Rio Tinto u Srbiju stigao 2002. u vreme vlade Zorana Đinđića. "Otad imamo 9 važnih odluka", kazao je.

"Prvo rešenje izdato je 8. juna 2004. godine, drugo 17. januara 2005, treće 26. septembra 2005, četvrto 15. januara 2007, peto 4. januara 2008, šesto 28. avgusta 2008, sedmo 15. septembra 2009, osmo - veoma važno rešenje - potpisalo je ministarstvo Olivera Dulića – tog trenutka oni izdaju osmo i deveto rešenje, izdaju dozvole o bušotinama. Ovim rešenjem od 1. februara 2012. godine prvi put se odobrava izvođenje radova u poluindustrijskom obliku, metodom bušotina velikog prečnika”, nabrojao je..

"U skladu sa našim zakonima spremni smo i da sprovedemo referendum o tom pitanju, da vidimo šta je to što narod želi", kazao je Vučić.

Kako je rekao, najviše prava da glasaju imali bi oni koji tamo žive, tako bi bilo najpoštenije.

"Iako se to u finansijskom smislu tiče cele zemlje", dodao je predsednik Srbije, rekavši da će se poštovati volja naroda.

Vučić je rekao da su nadležni spremni da, po pitanju rudnika za eksploataciju jadarita koju bi gradila kompanija Rio Tinto, sprovedu referendum, u opštinama ili celim okruzima, kako bi se videlo šta je to što građani žele, i da će se ta odluka poštovati, ali i istakao da bi građani morali da znaju šta im taj projekat donosi.

Ako je volja naroda, kaže, da ne žele da idu napred i da ne koristimo litijum, nema problema - poštovaćemo volju naroda.

"Glas naroda je za nas glas Boga", rekao je Vučić i dodao da će im prethodno biti rečena istina, pa neka sami odluče.

"Da li u dokumenitma sa Rio tintom ima nešto loše? Šta je potpisano u prethodnih 7 godina? Ima još tri papira koja su u međuvremenu potpisana, Saša Antić, Zorana i još nešto. Može li da se poništi i šta zameram - da nisu naplatili ono što je trebalo da radi. Ne možete retroaktivno da naplaćujete. A Srbija nije zaradila nijedan dinar dosad. Ne kritikujem projekat. Mislim da može da donese procvatu čitave Zapadne Srbije. Zameram što nisu milsili na Srbiju, nego na sebe", rekao je.

Prema njegovim rečima, govorimo o desetinama milijardi evra, na izgradnji bi radile hiljade visokokvalifikovanih radnika.

"Svetska potražnja za litijumom će skočiti 58 puta do 2050. godine", istakao je. "Kod od nas ne dolazi u obzir da se radi samo rudarenje, nego će da se radi i refajning, 56 godina bismo mogli da imamo majning i refajning i godišnji prihodi bi bili 600 miliona evra", naveo je predsednik Srbije.

Kako kaže, treći proces je proizvodnja katoda, a četvrti proizvodnja baterija za električna vozila. "Hoćemo i to", kazao je Vučić.

"EU radi svoj program i žele da obezbede sirovine za svoje auto-gigante i oni će da traže razgovore sa Srbijom. Oni žele da EU auto-industrija bude uključena. Mi ćemo sada tu da trgujemo, naravno ako narod to dopusti", rekao je predsednik. Samo fabrika katoda i baterija znači prihod 3,4 milijarde evra godišnje tokom 56 godina.

"Tražićemo da dođe jedan veliki proizvođač električnih vozila dođe"

Foto: Screenshot/Prva TV
"Tražićemo da jedan veliki proizvođač električnih vozila dođe u Srbiju. Ako budu radili proizvodnju u Srbiji od oko 450 hiljada vozila godišnje ukupni prihodi bi bili 19,7 milijardi evra godišnje", rekao je Vučić. "Ne bih vam rekao ništa od ovoga da sa sigurnošću ne možemo da kažemo da veći deo ovoga već imamo u džepu", istakao je. "Taj kraj može zahvaljujući ovome da bude bogatiji od Beograda", dodao je Vučić.

"Nijedan korak neće biti učinjen, a da ne bude apsolutno transparentan". Vučić je pokazao grafikon zagađenja u Boru. Lokacija – gradski park 2010-2020.

„Vi danas smišljate bajke kako je mnogo loše jer Kinezi upravljaju rudnikom. Pa 10 puta je bolje“, istkao je Vučić. „Da li i dalje ima problema? Ima. Zato smo dogovorili sa Kinezima da ubrzaju izgradnju najvažnijih pogona. Imaćemo najbolju čistoću vazduha“, rekao je on.

„Mi smo imali strašne gubitike. Bor je pokušao privatizaciju tri puta u vreme vlasti onih koji nas danas kritikuju. Tri puta pokušali. Tri puta pali. A onda su ponudili narodu kikiriki. Mi nismo ponudili kikiriki, već bakar", podsetio je Vučić.

Kako je rekao, sada imamo 700 radnika više nego tada, 2018. je zarada bila 68.000, a do kraja ove godine će biti 98.000.

"Bor je grad u kom najbrže raste cena nekretnina i najbrže se prodaj", naglasio je predsednik Srbije.

Pročitajte još:

"Znaju oni o čemu mogu da pričaju sa predstavnicima Srbije" VIDEO

"Niko nije zaštićen - članska karta ne može da spase"

Vučić: "8. jun. Kako je to podešeno. Zamislite"

Vučić o eksploziji u Čačku: Šteta oko dva miliona evra; helikopteri kreću u gašenje

Vučić i Putin prisustvuju proizvodnji vakcine

"Taj kraj može biti bogatiji od Beograda"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: