Od garaže do giganta: Kako je srpska firma uspela da ostvari takav uspeh? VIDEO

Beograd -- Srpski Nordeus prodat je američkoj kompaniji Take-Two Interactive Software za više stotina miliona evra.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Screenshot/Prva TV
Foto: Screenshot/Prva TV

Pročitajte još:

Ko je kupac srpskog gejmerskog ponosa

Srpski gejming gigant Nordeus upravo prodat za 378 miliona dolara

Kompanija je osnovana pre 11 godina i dostigla je toliku vrednost jer je jedno od najbrže rastućih evropskih preduzeća.

Kako je Nordeus uspeo da ostvari takav uspeh?

Priča o Nordeusu je gotovo filmska. Trojica prijatelja sa fakulteta, posle epizode u inostranstvu, odlučili su da se vrate u Srbiju i započnu nešto novo. Stavili su ušteđevinu na sto i osnovali kompaniju za video-igre, kojoj su dali ime Nordeus. U početku, kažu, nisu bili optimistični, ali su uspeh želeli.

Jedna ideja bila je dovoljna da zapale internet i zarade milione. Napravili su fudbalsku igru "Top Eleven", koja je postala kultna među entuzijastima širom sveta.

"Na naše iznenađenje, za samo tri nedelje nakon što je izašla na tržište. igra je postala profitabilna. Od tada, uz veliki trud našeg tima, Top Eleven raste. Sada zajednica broji oko 240 miliona ljudi i igra se u svim zemljama sveta", kaže za Prvu TV Milan Jovović, suosnivač Nordeusa.

Za 11 godina kompanija je prošla put od tri osnivača u lokalu - do zgrade od sedam spratova i više od 170 zaposlenih. Sada je došlo vreme za nove poslovne poduhvate, te su se priključili jednoj od najvećih američkih kompanija u ovoj oblasti.

"To je jedna sjajna prilika koja nam se pruža, kako za lični rast tako i za nove prilike i nova tržišta. Jedno od tržišta koje se nadamo da ćemo osvojiti je Amerika gde fudbal je jako u porastu, ali Top Eleven tek treba da osvoji, drugi tržište je kinesko gde takođe smatram da uz Take-Two možemo da napravimo velike korake", kaže Jovović.

Kompanija je saopštila da ulaže tri miliona dolara u pokretanje sopstvene fondacije koja će se baviti podrškom obrazovanju, kako bi deca u Srbiji, kako kažu, mogla da ostvare svoje potencijale i postanu šampioni u digitalnoj ekonomiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu