Stari odmor: Borba sa zlonamernim poslodavcima VIDEO

Odlična vest za zaposlene - stari godišnji odmor moći će da se koristi do kraja juna 2022.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2021.

19:15

Stari odmor: Borba sa zlonamernim poslodavcima VIDEO
Ilustracija: GaudiLab/Shutterstock

Do sada je ovaj zaključak Vlade važio samo za zaposlene u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

"I ja se nadam da ću i ja otići na godišnji odmor, pošto nisam bio godinu i po dana. Ja ću u julu/avgustu pet dana, otići ću u neki riobolov, lov..."

Ovako planira svoje dane odmora iz 2019. godine direktor DZ Palilula dr Aleksandar Stojanović. Lekari i sestre iz kovid sistema tek ovih dana su dobili šansu da koriste odmor od pre dve godine.

"Znači bez opterećenja, potpuno opušteno, svi će moći da koriste godišnji odmor, ne teramo nikoga, svako će tražiti kad bude hteo. Ja već vidim zahteve za juni, mi ćemo to da ispunimo u 99 odsto slučajeva. Uzimaju sad ljudi po manje dana", kaže Stojanović.

Miloš Vučković sa portala Radnik.rs ocenjuje da je to korektan odgovor države jer je prihvatila realnost da većina radnika zbog vanrednog stanja nije mogla da iskoristi odmor.

Stari odmor možete da iskoristite i u 2022: Hoće li poslodavci poštovati preporuku Vlade? VIDEO

"Ali tu je problem za radnike u privatnom sektoru koji imaju zlonamerne poslodavce koji u uslovima pandemije radnicima oduzimaju od odmora", dodaje.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije podsećaju na zakon, prema kome bi dobronamerni poslodavac trebalo da ponudi i plaćene dane starog odmora, a ne samo odložene.

"Ovo može da dovede do toga da se akulmulira veliki broj dana godišnjeg odmora u narednom periodu. Ima dobrih stvari, treba izaći u susret zaposlenima, ali s druge strane treba voditi računa da ne dođemo u situaciju da na neki način poslodavci zloupotrebe to", upozorava Zoran Mihajlović iz pomenutog saveza.

Bez obzira na to da li radi kod privatnika ili za državu, zaposleni može da se obrati inspekciji ako smatra da su njegova prava povređena, u slučaju da sa poslodavcem ne uspe da se dogovori o produžetku roka na korišćenje godišnjeg odmora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: