"Prvi brzi Štadlerov voz stiže za pet meseci, ići će 200 na sat"

Prvi voz za brzine do 200 kilometara na sat, koji je Srbija naručila od eminentne švajcarske kompanije Štadler, biće isporučen za pet meseci.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.05.2021.

12:37

Foto: RINA/MGSI, Ð.K.

To je najavio danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Tokom posete proizvodnim pogonima Štadlera u Cirihu, ministru Momiroviću i srpskoj delegaciji pokazane su elektromotorne garniture koje će biti isporučene Srbiji i prezentovani proizvodni kapaciteti, način rada i kompletna ponuda.

U skladu sa ugovorom, rok za isporuku prvog voza je 31. oktobar 2021. godine, a drugog i trećeg 31. decembar 2021, saopštilo je Ministarstvo.

To su četvorodelne elektromotorne garniture ukupnog kapaciteta 316 sedišta, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću.

"Pokazali su nam, u fazi montaže, prve brze vozove koji će saobraćati 200 kilometara na sat od Beograda do Novog Sada. Ovi vozovi su budućnost, i to ne daleka, već bliska budućnost. Isti vozovi saobraćaju švajcarskim i austrijskim brzim prugama i predstavljaju vrhunac kvaliteta i bezbednosti", rekao je ministar Momirović.

"Ponosan sam jer svedočimo prelomnom trenutku u istoriji srpskih železnica", naveo je ministar i dodao da je to rezultat snažne ekonomije i uspona Srbije.
Foto: RINA/MGSI, Ð.K.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, on je rekao i da je Srbija zainteresovana za strateško partnerstvo s kompanijom Štadler u nameri da, ako se stvore uslovi, i u njoj bude pokrenuta proizvodnja ovih najmodernijih vozova.

"Prezentovali su nam istoriju i kapacitete kompanije Štadler i impresionirani smo obimom njihovog poslovanja, preko cele Evropske unije do Ukrajine i šire. Kao što sarađujemo s brojnim svetskim kompanijama, i kao što smo ih privukli da investiraju u Srbiju, i kompaniji Štadler uputićemo poziv za saradnju”, rekao je Momirović.

Tokom obilaska proizvodnih kapaciteta kompanije Štadler i prezentacije elektromotornih garnitura koje će da budu isporučene Srbiji, ministar Momirović se sastao i s Dobrivojem Mihajlovićem, jednim od kontrolora kvaliteta u proizvodnom pogonu Štadlera.

"Prijatno su me iznenadili, kada su mi otkrili da i jedan Srbin učestvuje u proizvodnji i montaži ovih prvih srpskih brzih vozova. Imamo vredne i pametne ljude koji rade širom Evrope na najodgovornijim poslovima i nadam se da ćemo jednog dana da stvorimo uslove da se ti isti poslovi obavljaju u Srbiji", rekao je Momirović.
Foto: RINA/MGSI, Ð.K.
Brza prugu Beograd-Novi Sad za brzine do 200 km na sat biće završena do kraja godine, nakon čega sledi testiranje brze pruge i vozova, dok će građani početkom naredne godine moći da putuju novim i modernim vozovima.

Ovi vozovi predstavljaju pravo malo čudo tehnike i bezbednosti, poseduju moderan dizajn, izuzetan komfor, sedišta za prvi i drugi razred, poseban prostor za invalide i apsolutna prilagođenost osobama sa smanjenom pokretljivošću, internet, čak i mašinu za tople napitke, kažu u Miinistarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: