Prvi takav u Srbiji, tek se pribavljaju dozvole, a Kinezi već "bacili oko" FOTO

Prvi Industrijsko-hemijski park u zemlji, u Prahovu, projekat koji je u fazi plana regulacije i pribavljanja dozvola, već privlači veliku pažnju investitora.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: PKS
Foto: PKS

Među njima se posebno izdvajaju kineske kompanije koje su zainteresovane da budu korak bliže poslovnim partnerima, istakao je Vladimir Todorović, potpredsednik Eliksir grupe.

Todorović je na sednici Odbora Udruženja, za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala Privredne komore Srbije (PKS) izabran za novog predsednika Odbora Udruženja, saopštila je PKS.

On je istakao je da je Hemijski park Prahovo, kao mesto na kojem će raditi hemijske industrije sa sličnim potrebama za energijom, infrastrukturom, odlaganjem otpada i drugim, velika šansa za budućnost i razvoj istočne Srbije budući da je smešten na tromeđi Bugarske, Rumunije i Srbije, i na raskrsnici evropskih drumskih, rečnih i železničkih koridora.

Kinezi će tek da pristižu u Srbiju

Zahvaljujući povećanoj tražnji za dezinfekcionim sredstvima, deterdžentima i alkoholom, proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda u 2020. zabeležila je rast od 5,9 odsto u odnosu na 2019. godinu, što je značajno povećanje i s obzirom na rast od 0,4 odsto ukupne industrijske proizvodnje u Srbiji, istakao je Dragan Stevanović, sekretar udruženja za Hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala Privredne komore Srbije.

On je na sednici Odbora udruženja u kompaniji "Eliksir Prahovo" u Prahovu naveo da su značajan rast zabeležili proizvodnja pesticida i hemikalija za poljoprivredu, gde spadaju biocidni proizvodi za dezinfekciju.

Spoljnotrgovinska razmena proizvoda hemijske industrije iznosila je 6,1 milijardi evra, što čini 15,3 odsto ukupne razmene Srbije.

Turci "merkaju" Užice

Najviše je izvezeno proizvoda od gume i plastike, i to u vrednosti od 1,5 milijardi evra, čime je ostvaren suficit od 434 miliona evra u 2020. godini.

Foto: PKS
Foto: PKS

Ljuba Stojčić, direktor "Eliksir Prahova", istakao je da je ta kompanija prošle godine proslavila 60 godina rada.

Fabrika fosforne kiseline proizvodila je 2012. godišnje oko 20.000 tona 50-procentne fosforne kiseline, dok će posle proširenja proizvodnih kapaciteta, koje će biti realizovano u toku naredne godine, godišnja proizvodnja biti oko 400.000 tona fosforne kiseline, koja se uglavnom koristi za proizvodnju đubriva.

Ove godine izgrađena je i nova fabrika NPK đubriva sa kapacitetom proizvodnje od 300.000 tona godišnje.

Ruske stjuardese u srpskim cipelama, šta je sledeće u planu? FOTO

Dobre rezultate imala je i fabrika za proizvodnju aluminijum tri-fluorida, aditiva koji se koristi u proizvodnji aluminijuma, a koja je za četiri meseca rada, od decembra 2019. dostigla oko 95 odsto svog projektovanog kapaciteta, naveo je Stojčić.

On je dodao da su očekivanja da će za mesec dana dostići proizvodnju od oko 5.000 tona godišnje proizvodnje tog aditiva.

Prema njegovim rečima, ideja je da se udvostruči kapacitet luke, na 3 miliona tona, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu