Krije zlato i srebro, povezuje s regionom: Ovo je auto-put gde se radi "20 sati dnevno" VIDEO

U toku je izgradnja deonice auto-puta od Preljine do Požege.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 22.05.2021.

12:47

Krije zlato i srebro, povezuje s regionom: Ovo je auto-put gde se radi
Ilustracija: Depositphotos, diyan_nenov

Od Čačka do Požege za 10 minuta - tako će biti kada se završi ovaj potez, dugačak 30,9 kilometara, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prisustvujući nedavno početku radova na izgradnji.

Skoro trećinu trase na budućem auto-putu od Preljine do Požege činiće mostovi i tuneli: tri tunela, 35 mostova, 11 nadvožnjaka i tri petlje.

Najduži tunel je Munjino brdo u selu Krstac kod Lučana, koji će se protezati na oko 3 kilometara trase. Ono što je posebno zanimljivo jeste da su tokom 2018. godine istraživanja metaličnih mineralnih sirovina koja su pratila pripremne građevinske radove u području izgradnje Koridora 11, a naročito na izgradnji tunela Munjino brdo i Laz, pokazala značajna nalazišta zlata i povišene sadržaje srebra na tim lokacijama. Na lokalitetu Munjino brdo, iz jezgra bušotine koja se nalazi u filitima, dobijeni su sadržaji zlata od 5,74 ppm i srebra od 0,7 ppm.

Podsetimo, deonica Preljina–Požega je nastavak projekta izgradnje auto-puta Beograd - Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara.

Auto-put od Preljine do Požege ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg auto-puta Beograd–Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa BiH.

Deonica Preljina–Požega će povezati Čačak, Lučane i Požege i dva okruga - Moravički i Zlatiborski, i važan je ne samo za brži razvoj tog dela Srbije, već i za regionalno povezivanje. Kod Čačka će se Moravskim koridorom povezati Koridor 11 i Koridor 10.

Kako je ranije dogovoreno, radovi na deonici će biti završeni do Badnjeg dana sledeće godine, što je pre planiranog roka. Prema rečima ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović - čak godinu i po dana pre roka. On je nedavno napomenuo da se na izgradnji mesecima radi bez dana pauze, 20 sati dnevno.

Kako sve to izgleda na terenu pogledajte u video-snimku:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: