Mali održao sastanak s Poreskom upravom i Upravom carina: Uvođenje reda i veći prihodi budžeta

Ministar finansija Siniša Mali održao je danas zajednički kolegijum sa Poreskom upravom i sa Upravom carina, koje su u sastavu Ministarstva finansija.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.05.2021.

16:13

Mali održao sastanak s Poreskom upravom i Upravom carina: Uvođenje reda i veći prihodi budžeta
Foto: Ministarstvo finansija

Tom prilikom potvrdio je rešenost da zajedničkim snagama pomenute institucije rade kako bi zaštitile ekonomske interese Republike Srbije, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Mali je istakao da je reč o ključnim institucijama, koje su proteklih godina prošle kroz važne promene, s obzirom na to da je u Poreskoj upravi u toku ozbiljan proces reforme i transformacije, kao i da će Uprava carina dodatno biti modernizovana, sa savremenim IT sistemima.

"Uprava carina i Poreska uprava su dve najvažnije uprave u okviru Ministarstva finansija kada je reč o prihodima u budžet i važno je da one budu potpuno modernizovane, međusobno koordinisane i da na taj način zajedno rade kako bi doprinele stabilnosti javnih prihoda i još boljem stanju naše ekonomije. Zaposleni u ovim upravama rade izuzetno težak posao i utiču na uvođenje reda i na bolje prihode u budžetu. Zato želim da pohvalim njihov rad, koji je sve efikasniji iz godine u godinu. Raduje me i što ćemo u narednih nekoliko nedelja postaviti kamen temeljac za novu zgradu Poreske uprave koja će se nalaziti u Zemunu", rekao je Mali i dodao da je za funkcionisanje ovih uprava važan dobar regulatorni okvir, te da je u tom smislu značajno što su usvojeni novi Zakon o e-fakturama i Zakon o fiskalizaciji.

U cilju još bolje saradnje, direktori Poreske uprave i Uprave carina Branko Radujko i Dragana Marković tokom marta 2021. godine potpisali su Sporazum o međusobnoj saradnji, kojim su prepoznate ključne uloge obe uprave u ostvarivanju strateških ciljeva Ministarstva finansija.

"Sporazumom su definisani pravci dalje međusobne saradnje kako bi se zajedničkim radom postigli što bolji rezultati, a u skladu sa nadležnostima i ovlašćenjima koja ima svaka institucija. Konkretno, buduća saradnja će se odvijati u pravcu intenzivne međusobne razmene informacija u cilju unapređenja poreskog i carinskog postupka i efikasnije borbe protiv poreskih prevara, zatim kroz uzajamno pružanje pomoći u prevenciji i istrazi kršenja poreskih i carinskih propisa kao i razmeni iskustava i dobre prakse. Održavanjem zajedničkih radnih sastanaka na visokom nivou potvrđujemo spremnost i odlučnost da dogovoreno realizujemo na najbolji mogući način i u primerenim rokovima", naglasila je direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Direktori uprava su jedinstveni u stavu da je zauzimanje zajedničke pozicije od najvećeg značaja u suočavanju sa brojnim pokušajima zloupotreba kada je izbegavanje obaveza prema državi u pitanju.

''Jačanje operativne saradnje i razmena informacija između Poreske uprave i Uprave carina od izuzetne je važnosti za fiskalne, finansijske i ekonomske interese Republike Srbije i njenih građana. Zajedno obezbeđujemo građanima i privredi efikasniji servis i zajedno se borimo protiv sive ekonomije. To su naši zadaci, na njima ćemo istrajati i od posebnog nam je značaja konkretna i snažna podrška koju smo za to danas dobili od ministra finansija i njegovog tima", naglasio je direktor Uprave carina Branko Radujko.

S obzirom na to da borba protiv sive ekonomije podrazumeva i aktivno učešće građana, učesnici sastanka su se saglasili da je neophodno nastaviti sa akcijama podizanja svesti o posledicama kršenja poreskih i carinskih propisa u cilju efikasnije naplate budžetskih prihoda, što je novac svih građana Srbije, saopšteno je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: