Erbas zainteresovan za promociju našeg novog naoružanja u svetu

Vojska Srbija u protekle tri godine uvela je u upotrebu 100 sistema naoružanja i vojne opreme domaće proizvodnje.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.05.2021.

15:15

Erbas zainteresovan za promociju našeg novog naoružanja u svetu
H145M; Foto: Ministarstvo odbrane

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović je danas, prvog dana 3. vazduhoplovnog samita jugoistočne Evrope (SEAS), najavio da će Vojska Srbije nastaviti da modernizuje ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu (RV i PVO).

Miloradović je napomenuo da je Dugoročni plan razvoja sistema odbrane (DPRSO) za period 2011-2020. u najvećoj meri ostvaren, a da je u toku finalizacija DPRS za naredni period od 10 godina i da će on biti usvojen ove godine.

On je naglasio da je Vojska Srbija u protekle tri godine u upotrebu uvela 100 sistema naoružanja i vojne opreme domaće proizvodnje, preneo je portal Tango Six.

Prema njegovim rečima, najviše finansijskih sredstava uloženo je u nabavku i osavremenjavanje aviona, helikoptera, bespilotnih letelica, vazduhoplovnih ubojnih sredstava, sistema za protivvazduhoplovna dejstva, radara za vazdušno osmatranje, zemaljske opreme, kao i izgradnju infrastrukture.

Najviše novca je za sada potrošeno na nabavku aviona i helikoptera.

Lovačka avijacija je obnovljena donacijama 10 korišćenih lovačkih aviona MiG-29 iz Rusije i Belorusije koji su u prvoj fazi, između ostalog pretrpeli određeni obim remonta (jedan je generalno remontovan u Rusiji).

Tim avionima je produžen životni vek, pređeno je na održavanje po stanju, izvršen je remont motora, dovedeni su na nivo MiG-29SD, dograđen je simulator i izvršena preobuka pilotskog i tehničkog kadra.

U drugoj fazi ovi avioni postaju višenamenski (MiG-29SM), a pomoćnik ministra odbrane je rekao da će njihovi radari imati mogućnost mapiranja terena, da su već nabavljena nova vazduhoplovna ubojna sredstva (vUBS), osim raketa vazduh-vazduh tu su i vođena vUBS vazduh-zemlja.

Takođe su ugrađena savremena sredstva za aktivnu protivelektronsku samozaštitu aviona, a Miloradović se osvrnuo i na zemaljsku opremu i dodao da je nabavljeno 29 novih različitih sistema za opsluživanje vazduhoplova među kojima je i kontrolno-tehnička oprema.

Helikopterske eskadrile dobile su nove helikoptere, nemačke H145M i ruske Mi-17V-5 i Mi-35M. Sada se razmatra dalja nabavka ruskih helikoptera, do, kako je rekao pomoćnik ministra "postizanja punih planiranih sposobnosti".

Kada su u pitanju helikopteri H145M planira se dalje opremanje "do nivoa pune eskadrile", rekao je Miloradović.

Naglašeno je i da je Erbas uspešno završio sertifikaciju domaćeg naoružanja za helikopter H145M, da je u toku završna obuka posada za njihovu upotrebu, da se završava i njihova obuka u korišćenju napadno-navigacijskog sistema HForce 1, kao i da je do sada ovim helikopterima izvršen rekordan nalet sa vrlo malo otkaza.
Foto: Ministarstvo odbrane
Miloradović je rekao da fabrika ’’Krušik’’ završava razvoj nevođene rakete S-8KOM kao i da je Erbas zainteresovan za promociju našeg novog naoružanja u svetu.

U okviru industrijske saradnje sa Erbasom koja sadrži 7 tačaka, od kojih je većina realizovana, dogovoren je i transfer tehnologije za Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović" u održavanju helikoptera H145M, unapređenje kapaciteta zavoda za održavanje i proizvodnje delova za helikoptere Gazela kroz opremanje, obuku i sertifikaciju, potom angažovanje srpske industrije u prodaji njenih dobara i usluga za potrebe Erbasa.

Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović" je takođe sertifikovan kao regionalni centar za održavanje Gazela i uključen u MRO mrežu Erbasa.

Za obuku novih pilota, u upotrebu je uvedeno 14 školskih aviona Lasta V-54 koji se osim za selekciju i osnovnu obuku mogu koristiti i za obuku u gađanju, raketiranju i bombardovanju.

Miloradović je otkrio da je počeo razvoj turboprop verzije Laste sa turboelisnim motorom Rolls-Royce M250B17F snage 450 konjskih snaga.

Na SEAS-u je prvi put prikazan video zaključavanja pokretnog cilja termovizijskom kamerom na avionu Orao 2.0.

Premijerno je prikazan i koncept naoružanog multikoptera Obad.

Treći po redu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope (SEAS - Southeast Europe Aviation Summit) je najveća regionalna konferencija vazduhoplovne industrije koja se ove godine zbog koronavirusa održava onlajn u hibridnom konceptu.

Organizator samita je vazduhoplovni portal Srbije Tango Six.
Foto: Ministarstvo odbrane

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: