"Može i peto mesto" FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je imao odlične razgovore sa češkom delegacijom.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin, Instagram/buducnostsrbijeav
Foto: Printskrin, Instagram/buducnostsrbijeav

Kako je dodao, on je obećao da će Srbija rešiti komplikovane imovinske probleme, te najavio da ćemo pokloniti celu česku kuću iz 1928. godine češkoj državi.

Trgovinska razmena sve veća

"Naša trgovinska razmena je svake godine sve veća i veća, dostigli smo razmenu od 1,2 milijarde evra, a već ove godine možemo doći do 1,4 milijarde", poručio je Vučić danas iz Praga gde se sastao sa predsednikom Češke Milošem Zemanom.

Češka će, dodao je, sa 11. mesta verovatno uskoro preći na osmo mesto na listi spoljnotrgovinskih partnera naše zemlje.

"Ukoliko budemo obavili sve poslove o kojima smo se danas dogovarali, Češka može da dođe i na peto ili šesto mesto", najavio je predsednik.

Prema njegovim rečima, sve je veći broj čeških investitora, sve je značajniji i uvoz i izvoz, a danas i sutra očekuju se važni razgovori i sa mnogim češkim kompanijama - iz oblasti rudarstva, automobilske i tramvajske industrije, nekretnina...

"U prva tri meseca ove godine imamo rast razmene od 18,5 odsto. U narednim godinama ako tako nastavimo možemo da dođemo do dve milijarde evra međusobne trgovinske razmene", poručio je Vučić.

Stopa rasta sedam odsto

Ove godine, tvrdi, očekuju stopu rasta od sedam odsto i u tome će veliku ulogu imati i češke kompanije. To je i više od nedavno objavljenih procena MMF, prema čijim projekcijama, u ovoj godini privredni rast naše zemlje je 6 odsto, a u 2022. godini 4,5 odsto (prvobitno je najavljeno da će biti 3,8 odsto), dok je stopa deficita smanjena. Vučić je o tome obavestio javnost prošle nedelje.

"Promenili su na 6 posto. Izuzetno sam ponosan najvnovijom prognozom, koju sam dobio sinoć oko 22 ili 22.30 sati, da je MMF promenio svoje projekcije za Srbiju. Ranije su govorili da će rast iznositi 5 odsto. Evropska komisija je takođe promenila prognozu i rekla da će biti 5,3 odsto i sada je i MMF promenio na 6 odsto", rekao je Vučić tada.

Vučić je tom prilikom istakao da je MMF došao na ono što je i Srbija govorila, da će rast BDP-a naše zemlje ove godine iznositi šest odsto.

"Ja sam govorio da može i sedam odsto", rekao je nedavno predsednik.

Podsetio je i da je Srbija u 2020. imala minus od 0,9 odsto, po čemu smo sa Litvanijom bili najbolji u Evropi.

"Prihvatili smo da dobijemo dodatnu obuku za zaustavljanje poreske evazije", kazao je.

Dodao je i da su u poseti Češkoj s njim bili predstavnici Razvojne agencije i ministar finansija Siniša Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu