Povlači se serija novčanica, nema još mnogo vremena za zamenu

Švajcarska nacionalna banka povukla je iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka.

Srbija

Izvor: RTS

Ponedeljak, 17.05.2021.

20:29

Povlači se serija novčanica, nema još mnogo vremena za zamenu
Ilustracija: eldar nurkovic/Shutterstock

Narodna banka Srbije omogućila je bankama i ovlašćenim menjačima da bez provizija od građana primaju novčanice osme serije na štednju, otkupljuju ih ili ih menjaju za novčanice devete serije do kraja maja.

Predsednik udruženja menjača Borislav Brujić rekao je da besprekorno teku zamene i građani nemaju razloga za bilo kakvu paniku, tako da građani koji imaju tu staru osmu seriju švajcaraca će moći da zamene bez bilo kakve provizije.

"Ako menjaju u drugu valutu, to ide preko konverzije preko dinara, a mogu i direktno da menjaju. Čak se i sedma generacija i dan danas menja, ali uz neku proviziju. Tako da građani nemaju razloga za paniku jer oni koji ne zamene mogu to i kasnije učiniti", rekao je Brujić, prenosi RTS.

Oni koji ne uspeju da zamene novčanice u Srbiji, one se mogu zameniti na šalterima u Bernu i Cirihu ili u Agenciji švajcarske nacionalne banke ili ih poslati preko pošte.

Međutim, pojedine agencije imaju ograničenja u takvim razmenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: