EU direktiva: Viski jeftiniji od rakije a vino razblaženo vodom? VIDEO

"Nit si vino nit rakija", glase stihovi jedne poznate narodnjačke pesme.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.05.2021.

11:43

EU direktiva: Viski jeftiniji od rakije a vino razblaženo vodom? VIDEO
Foto: Screenshot/Prva TV

Da li će naše vino i dalje biti vino ako nas Evropska unija natera da ga razblažujemo vodom?

I kakva je to direktiva Evropske komisije zbog koje će u Srbiji da pojeftini viski a poskupi rakija? Šteti li to samo ljubiteljima dobre rakijice ili i njenim proizvođačima?

"Ovo je zakon koji je već neko vreme očekivan, usklađivanje sa zakonima EU", kaže za Prvu TV Ivan Urošević, potpredsednik Saveza proizvođača rakije.

"Ono što će doneti drastičnu razliku je način obračuna akcize koja se dosad obračunavala prema zapremini proizvodau flaši a sada će to biti prema procentu alkohola.

"To znači da će ista rakija jačine 40 ili 45 odsto alkohola imati različitu cenu", objašnjava Veselinović.

Prema negovim rečima, akciza za voćne rakije povećana je za 80-90 dinara po litru, a viskija je smnjena na nekih 150 dinara u odnosu na prethodni obračun akciza.

"To suštinski znači da će rakija morati da poskupi, dok će viski pojeftiniti", kaže Veselinović.

"Naša najveća briga je da će to imati kontraefekat, trend registracije proizvođača rakije i ulazak u belu iz sive zone može biti usporen zbog toga", kaže on.

Ali da li se tako štiti zdravlje nacije?

"Zdravlje je tu najmanje bitno, u pitanju je porez", kaže Veselinović.

"Nas pogađa direktiva o dodavanju vode u vino kako bi se snizio alkohol", kaže vinar Veselin Despotović, dodajući da će to promeniti karakter vina.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: