Ljubovija dobija tunel kroz prevoj Proslop, vrednost investicije 55 miliona evra

Ljubovija -- Saobraćajni institut CIP uradio je predlog rešenja o mogućnosti poboljšanja dela državnog puta od Ljubovije do Pecke sa izgradnjom tunela kroz prevoj Proslop.

Izvor: RINA
Podeli
Ilustracija: RINA
Ilustracija: RINA

U planu je da dužina tunela iznosi oko 2,2 kilometra, a paralelno sa njegovom glavnom cevi biće postavljen i tunel za evakuaciju na osovinskom odstojanju od 15 metara.

Konstruktivni karakter predviđenih tunelskih konstrukcija je takav da se podrazumeva primena nove austrijske tunelske metode – NATM.

"Celokupna dužina planirane saobraćajnice, zajedno sa novim deonicama otvorene trase, tunela i rehabilitovanog odsečka iznosi oko 8,6 kilometara, a procena investicione vrednosti predloženog rešenja iznosi oko 55 miliona evra“, navodi se u informativnoj službi opštine Ljubovija.

Novom trasom puta bi se poboljšala protočnost postojećeg saobraćaja i privukao bi se i novi, a izgradnjom tunela kroz Proslop skratilo bi se vreme putovanja, povećala protočnost i bezbednost saobraćaj i u velikoj meri smanjili troškovi održavanja puta, naročito u zimskim uslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu