Sektor kreativnih industrija i tokom pandemije ostvario rast

Kreativne industrije u Srbiji ostvarile su rast od 60 odsto tokom poslednjih šest godina.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 16.05.2021.

15:08

Sektor kreativnih industrija i tokom pandemije ostvario rast
Foto: Shutterstock/PopTika

Čak i tokom pandemije zabeležile su rast od 3,6 odsto, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Delatnosti kreativnih industrija u Srbiji čine više od sedam odsto bruto društvenog proizvoda Srbije i stvaraju kontinuiran rast, koji samo u poslednjih šest godina iznosi čak 60 odsto, navodi se u izveštaju "Analiza ekonomskih efekata sektora kreativnih industrija na ekonomiju Srbije" Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Kancelarija podseća se da je premijerka Ana Brnabić ocenila da impozantni ekonomski rezultati ukazuju na rast i razvoj u sektoru kreativnih industrija, ali i potencijal koji je tek moguće ostvariti.

Ona je navela da je raznim merama država u prethodnom periodu poboljšala uslove rada upravo tog sektora, a imo i još prostora za unapređenje na čemu se i radi kontinuirano.

"Posebno je važno da više od polovine zaposlenih u ovom sektoru čine mladi od 20 do 45 godina, visoko obrazovani, dok je procenat žena između 40 i 45 odsto", rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, u tom sektoru je primetan trend decentralizacije, ali i velike međusektorske saradnje i brojnih inovacija, kojima je Srbija veoma konkuretna na međunarodnom tržištu.

"Upravo to je naša velika prilika - da razvojem kreativnih industrija i podrškom talentima, inovatorima, naučnicima - direktno i na najbolji mogući način gradimo imidž moderne Srbije u svetu. Zbog toga je i osnovana nacionalna platforma ''Srbija stvara", istakla je premijerka.

Kumulativni rast izvoza sektora kreativnih industrija, u periodu od 2014. do 2020. godine iznosi čak 51 odsto, dok je u istom periodu ukupna vrednost ostvarenog izvoza 346.8 milijardi dinara.

U istom periodu bruto dodata vrednost (BDV) sektora kreativnih industrija porastao je sa 178 milijardi dinara na 236 milijardi dinara, tačnije ostvaren je rast od 32 odsto.

Uprkos efektima pandemije virusa Covid - 19, koji su malo usporili kreativni sektor, ipak su rezultati i dalje iznad perioda pre krize - ostvaren je rast od 3.6 odsto, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: