Norveška podržala informacionu bezbednost Vlade Srbije - sa 1,2 miliona evra

Beograd -- Norveška je podržala podržala jačanje informacione bezbednosti Vlade Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, azur13
Foto: Depositphotos, azur13

Ona je to učinila je nabavkom platforme za nacionalne sajbervežbe i unapređenje regulativnog i strateškog okvira vredne 1,2 miliona evra.

Pomoć se realizuje preko projekta "Norveška za vas - Srbija", koji sa 8,7 miliona evra finansira Kraljevina Norveška, a kako je saopšteno iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) zadužene za aktivnosti na terenu, nabavkom platforme stvoreni su uslovi za organizovanje nacionalnih sajbervežbi.

Te vežbe doprinose jačanju veština članova timova centara za prevenciju bezbednosnih rizika institucija Srbije.

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Miloš Cvetanović i norveški ambasador Jorn Eugen Jelsta posetili su danas učionicu za organizovanje sajbervežbi u Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge (Ratel), u kojoj se nalazi Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima Srbije.

"U 21. veku, ugrožavanje vitalnih nacionalnih IT sistema može dovesti do ozbiljnih političkih i društveno-ekonomskih posledica, pa je prevencija i obuka u oblasti sajber bezbednosti od izuzetne važnosti. Zato podržavamo Vladu Srbije i njene institucije da izgrade kapacitete i ojačaju otpornost na sajber pretnje", rekao je ambasador Norveške.

Platforma omogućava organizaciju prve nacionalne sajbervežbe tokom 2021. godine, a koja bi uključivala predstavnike ključnih državnih institucija koje se bave informacionom bezbednošću.

"U Ratelu je tokom novembra 2020. godine uspešno završena instalacija celokupne opreme koja je donirana kroz navedeni projekat. Vecvh početkom decembra održan je prvi krug obuka za trenere na CyberBit-CyberRange platformi, dok je upravo u toku drugi krug obuka za trenere. One predstavljaju deo priprema za izvođenje prve nacionalne sajber vežbe na ovoj platformi koja bi trebalo da bude održana u narednom periodu, u skladu sa potpisanim ugovorom o donaciji", rekao je direktor Ratela Dragan Pejović.

Cilj projekta "Norveška za vas - Srbija" je da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, unapređenje lokalne infrastrukture, podršku integracijama Srbije u Evropsku uniju i jačanje informacione bezbednosti Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu