"Naš javni dug je manji nego nemački; Ponosan sam što to radimo iz budžeta"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da naša zemlja nema problem sa javnim dugom.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 13.05.2021.

12:25

Foto: Printskrin, Instagram/buducnostsrbijeav

Dodao je da je naš uspeh to što iz sopstvenog budžeta možemo da finansiramo različite projekte.

Vučić je, novinarima nakon obilaska punkta za vakcinaciju pripadnika garnizona Beograd i članova njihovih porodica, ukazao na to da je država vratila novac za kredit koji je uzela prethodna vlast od Azerbejdžana za put Ljig–Čačak, što je sa kamatama ispalo 350 miliona evra, a kamata je bila 4,1.

Navodeći da se danas Srbija na otvorenom tržištu zadužuje sa 1,6, Vučić je naveo da to pokazuje razliku naše države danas i pre 10 godina.

"Nemamo problem sa javnim dugom, naš javni dug je manji nego nemački, a Nemačka nije neka zemlja u problemu. Naš problem je što nemamo više dece u zemlji", zaključio je Vučić.

Predsednik je danas saopštio i koliko će iznositi prosečna plata u Srbiji sledeće godine.

Izgradnja puteva

Predsednik kaže da se sada plaćaju iz budžeta i avansni radovi na mostu Ruma–Šabac, kao i da je država ušla na još nekim putevima u delimično finansiranje, kao što je put Iverak–Lajkovac, ali i pretfinansiranje Moravskog koridora.

"Ponosan sam što to radimo iz budžeta, jer nam to ne povećava javni dug", naglasio je i dodao da je čak i profesor Dejan Šoškić, koji je kritikovao ekonomski razvoj u zemlji, kazao da Srbija nema problem sa javnim dugom.

Naš je cilj da ostane do 60 odsto i da ga držimo na tom nivou, pa da ga kasnije spuštamo, kaže Vučić i dodaje da sada, u vreme krize moramo da podižemo strane investicije brže i snažnije, da omogućimo domaćim privatnim investitorima da ulažu što je moguće više.

"Moramo da podižemo biomedicinu"

Ističe da je veoma važno to što zdravstvo postaje jedan od četiri stuba napretka i uspeha države.

"Mi moramo da podižemo biomedicinu, biotehnologiju, biodiverzitet. Zdravstvo kompletno podižemo i to moramo da uradimo jer će to biti naša komparativna prednost u odnosu na sve druge u okruženju", kaže Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: