Građani trpe torturu banaka zbog tužbi za povrat novca VIDEO

Organizacija Efektiva ali i udruženja građana koji su se zadužili u švajcarskim francima skoro deset godina se bore za prava koja su im uskratile banke.

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Sreda, 12.05.2021.

09:40

Građani trpe torturu banaka zbog tužbi za povrat novca VIDEO
Foto: Screenshot/Prva TV

Da su bili u pravu pokazale su presude Vrhovnog kasacionog suda koje su potvrdile da banke nisu imale pravo da menjaju uslove kredita zbog promene kursa švajcarskog franka, ali i da naplaćuju troškove obrade kredita.

Da bi novac koji im je protivpravno uzet bio vraćen, građani su tužili banke, ali sada trpe njihovu torturu.

"Broj tužbi se stalno povećava, u ovom trenutku na sudovima širom Srbije ima skoro 100.000 tužbi. Dokazano je da su banke nezakonito naplaćivale troškove obrade kredita. Građani žele svoj novac nazad, to nije mali novac, radi se o iznosima od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra", kaže za Prvu TV Dejan Gavrilović, iz Udruženja građana Efektiva.

"Naravno da su troškovi obrade kredita sporni, Zakon o obligacionim odnosima koji definiše kredit određuje da je obaveza da se vrati ono što je primljeno i to s kamatom. Banke su apsolutno uzimale taj novac nelegalno", kazala je Jelena Pavlović, advokatica, koja ističe da država nije dovoljno ozbiljno pristupila zaštiti potrošača, zbog čega se ljudi i javljaju raznim udruženjima da im pomognu.

Međutim, banke onima koji ih tuže za povraćaj novca prete ukidanjem beneficija i povlastica ranije odobrenih.

"Banka naravno može samostalno da odabira svoje klijente, ali ako se to dešava zaista, kao jednom mom prijatelju kome je ukinut VIP status jer je tužio banku - to je vrlo nekorektno", kazala je Pavlovićeva.

"Savetujemo klijentima da ponude bankama da uklone stavku troškova obrade kredita iz ugovora, a ako banka to odbije to je jedan osnov za tužbu", kaže Gavrilović.

"Svi koji su završili na sudu će pre ili kasnije čuti argument 'klijent je na to pristao'", objašnjava Pavlovićeva.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: