Mali potpisao ugovore za dva zajma VIDEO

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas ugovore sa Francuskom agencijom za razvoj.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 10.05.2021.

08:26

Mali potpisao ugovore za dva zajma VIDEO
Foto: Ministarstvo finansija

Ugovori su potpisani sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žan Lujem Falkonijem, regionalnom direktorkom za Evroaziju Francuske agencije za razvoj Sesil Kupri i regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan Lindom van Gelder. Prenos izjava za medije možete da pratite na B92.net.

Kako je ranije rečeno, u pitanju su ugovori za dva zajma: Programski zajam za javne politike za klimatske promene i Zajam za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji primenom višefaznog programskog pristupa, a pre samog potpisivanja, sa regionalnom direktorkom za Evroaziju Francuske agencije za razvoj (AFD) Sesil Kupri sastala se predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Vrednost zajmova 235 miliona evra

Premijerka je ocenila da je sastanak bio dobar i produktivan.

"Govorili smo o projektima u Srbiji, o sveobuhvatnom sporazumu o saradnji na kojem se trenutno radi, te očekujem i nove ugovore. Danas je važno da su ovo prvi finansijski sporazumi koje Francuska agencija za razvoj potpisuje sa Srbijom", kazala je Brnabićeva.

Vrednost danas potpisanih zajmova je, dodala je, 234,6 miliona evra.

Reč je o Programskom zajmu za javne politike za klimatske promene i Zajmu za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji primenom višefaznog programskog pristupa, a Brnabić je navela da je prvi zajam vredan 132,6 miliona evra, a drugi 102 miliona evra.

Kako je objasnila, prvi sufinansira EBRD sa 82,6 miliona evra, a Francuska agencija za razvoj sa 50 miliona evra, dok drugi sufinansiraju obe organizacije sa po 51 milion evra.

"Sa francuskim partnerima imamo tri projekta koja potvrđuju dobre odnose i saradnju Francuske i Srbije - koncesija za aerodrom 'Nikola Tesla', deponija u Vinči i, naravno, beogradski metro", podsetila je premijerka.

Navela je i da je robna razmena Srbije sa Francuskom prešla 1,1 milijardu evra godišnje.

Više od polovine pruge Beograd-Niš biće za brzinu od 200 kilometara na sat

Premijerka je izjavila da će ugovor koji će Srbija potpisati sa partnerima u EU za kompletnu modernizaciju pruge Beograd - Niš, predvideti da čak 56 odsto pruge bude za brzine od 200 kilometara na sat.

"Uslediće procena koliko će nas koštati nastavak pruge od Niša do Preševa", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara nakon potpisivanja Zajma za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji primenom višefaznog programskog prisutupa, sa Francuskom agencijom za razvoj (AFD) i Svetskom bankom.

Premijerka je rekla da je cilj da se modernizuje železnički sektor u Srbiji, uz pomoć digitalizacije poveća njegova efikasnost, upravljanje železničkom imovinom i drugo.

Napomenula je da je železnica najbolji vid transporta i kada je reč o uticaju na životnu sredinu.

"Radimo i na projektu modernizacije pruge Niš - Dimitrovgrad, gde radovi treba da počnu do kraja ove godine. Sve je to deo ukupne zelene agende", rekla je Brnabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: