U Srbiji posluje 400 nemačkih kompanija: Zapošljavaju više od 65.000 ljudi

Beograd -- U Srbiji trenutno posluje 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju više od 65.000 ljudi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Steve_Allen
Foto: Depositphotos/Steve_Allen

U poslednjih nekoliko godina nemačke investicije iznosile su više od 2,5 milijarde evra, saopštila je danas Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija), koja obeležava 20 godina rada u Srbiji.

Kako je navedeno, Nemačka je godinama jedan od najvećih investicionih partnera u Srbiji.

Povodom ovog značajnog jubileja, AHK Srbija u saradnji sa Ambasadom SR Nemačke u Beogradu i nemačkom organizacijom Germany Trade & Invest (GTAI) u narednom periodu organizuje poseban događaj "AHK Road Show" sa ciljem unapređenja bilateralne privredne saradnje.

"Duga tradicija postojanja i održivo poslovanje čine nas stabilnim partnerom Srbije u čijem fokusu je uvek bilo i biće unapređenje bilateralnih privrednih odnosa Srbije i Nemačke, kroz neprestano intenziviranje privredne, kulturne i obrazovno-tehničke saradnje, rekao je direktor Nemačko-srpske privredne komore Frank Aleter.

"U prilog kvalitetu saradnje govori i činjenica da se trgovinski volumen u poslednjih osam godina uvećao čak dva i po puta, te je dostigut novi maksimum od preko 5 milijardi evra u 2019. godini, a uprkos godini koju je obeležila pandemija korona virusa, trgovinska razmena između Nemačke i Srbije iznosi 5 milijardi evra u 2020. godini", naveo je Aleter.

On je dodao da je u pogledu obrazovno-tehničke saradnje, AHK Srbija zajedno sa Privrednom komorom Srbije i drugim partnerima odigrala odlučujuću ulogu u uvođenju sistema dualnog obrazovanja u srednje škole u Srbiji. rekao je direktor Nemačko-srpske privredne komore Frank Aleter.

Prema njegovim rečima, AHK Srbija je za ovu godinu identifikovala tri glavna strateška pravca, koja se već nalaze u procesu implementacije. To su stručno obrazovanje - dugoročno učenje (long-life learning), digitalizacija/inovacije i EU Green Deal.

Direktor AHK Srbije, takođe, navodi da mnogo kompanija razmišlja da dođe u Srbiju u okviru strategije obezbeđivanja dobavljača na bližim proizvodnim lokacijama (nearshoring) umesto dalekim na Istoku.

Komora će pružiti podršku i kroz projekat “Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u Zemljama Zapadnog Balkana“ koji će se ove godine sprovesti krajem septembra, sedmu godinu zaredom.

Prijavljivanje srpskih dobavljača počinje u maju, navodi se u saopštenju AHK Srbije.

Kako navodi Udo Ajhlinger, predsednik Nemačko-srpske privredne komore i direktor Siemens Srbija i Siemens Mobility, AHK Srbija će se i dalje fokusirati na snažno i efikasno zastupanje interesa kompanija članica pred državnim organima i institucijama, kao i u javnoj sferi.

"Nemačko-srpsko partnerstvo je trajno. Naša Komora ostaje stabilan partner srpske privrede, sa ciljem poboljšanja poslovne klime i investicionih uslova, kao i podrška u naporima Vlade Srbije u sprovođenju ekonomskih reformi", rekao je Ajhlinger.

Povodom jubileja, u okviru posebnog događaja "AHK Road Show", AHK Srbija će posetiti Suboticu 14. maja, Novi Sad 20. maja, Čačak 1. juna i Niš 3. juna, i razmeniti iskustva o važnim temama i pitanjima u okviru bilateralne privredne saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu