I Hrvati prestaju da rade nedeljom, Srbija ni blizu ove odluke

Hrvatska bi uskoro mogla da zatvori prodavnice nedeljom, a poslednjeg dana u nedelji trgovine u Crnoj Gori ne rade već godinu i po dana.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.05.2021.

12:41

I Hrvati prestaju da rade nedeljom, Srbija ni blizu ove odluke
Foto: Depositphotos,ArturVerkhovetskiy

Srbija se u "tom vozu" bar u bliskoj budućnosti neće voziti.

Vlada Hrvatske bi trebalo da u Sabor pošalje izmene zakona koje će ići u smeru da se radno vreme u trgovinama reguliše tako da su trgovine zatvorene nedeljom i u dane praznika, piše Jutarnji list. Istovremeno bi se doneo i popis prodajnih objekata na koje se odredba ne bi odnosila, na primer na benzinske pumpe, prodavnice koje rade u bolničkim ustanovama, vazdušnim i trajektnim lukama, hotele...

To bi moglo biti poprilično problematično rešenje jer je Ustavni sud već jednom rušio odluku o zabrani rada nedeljom upravo zbog diskriminacione odluke koja je jednim trgovcima ipak dopuštala rad, a drugima ne.

Vlada tu odluku brani na način da bi te razlike bile propisane radi potrebe snabdevanje stanovništva, kontinuiranog obavljanja javnih usluga te rada onih objekata koji uobičajeno rade nedeljom i praznicima zbog specifičnosti potrebe potrošača.

U Hrvatskoj pitanje (ne)radne nedelje već godinama izaziva polemike. Jedni su za regulisanje rada nedeljom poput Pevexa, dok drugi ne žele da im država to nameće.

Dvanaest država u EU nema ovu zabranu

Kada je reč o praksi drugih zemalja Evropske unije, 12 država nema zabranu rada nedeljom: Estonija, Finska, Bugarska, Češka, Danska, Irska, Italija, Letonija, Litvanija i Portugal nemaju regulisanu zabranu i ograničavanje radnog vremena u trgovini, dok se u Slovačkoj i Rumuniji nedeljom radi, ali ne i tokom državnih praznika.

U Austriji su trgovine zatvorene uz izuzetak u turističkim područjima, benzinskim pumpama. Belgija, Kipar, Francuska, Nemačka, Malta, Holandija, Poljska, Slovenija, Grčka, Mađarska i Španija, uglavnom su zatvorene uz izuzeća vezana za verske i državne praznike turistička područja, vazdušne i pomorske luke, stajališta na putu.

U Nemačkoj je pravo na neradnu nedelju zajamčeno Ustavom.

Ima li nade za neradnu nedelju u Srbiji? Vučić to neće prihvatiti "dok je živ"

Foto: Depositphotos, gyn9037
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić početkom ove godine se ponovo osvrnuo na pitanje neradne nedelje. Tada je poručio da "dok je živ neće da prihvati da nedelja bude neradna."

Tokom posete Parizu, Vučić je državnim službenicima rekao da ako žele da budu u "njegovom vozu" da nema spavanja i slobodnog vikenda.

Kako je dodao, "mi moramo da razumemo da svi moraju da se angažuju da rade i vikendom a ne da dolaze da pitaju da radimo četiri dana nedeljno ili da nedelja bude neradna. Ne može. Mora da se radi. Nemojte spavati, nemojte ustajati kasno. Potrebno je da radimo vikendom, da radimo više kako bismo stigli najrazvijenije zemlje Evrope", rekao je Vučić.

Ovo pitanje aktuelizovano je u Srbiji i sredinom maja prošle godine. Privrednici iz Bajine Bašte pokrenuli su tada inicijativu da se na teritoriji te opštine usvoji pravna regulativa koja nedelju predviđa kao neradan dan.

Iz ministarstva rada Srbije tada su poručili da se "takva praksa pokazala kao loša u nekim zemljama, ali da poslodavci mogu svoj rad da organizuju kako žele, "to je ostavljeno poslodavcima da odluče".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: