I Hrvati prestaju da rade nedeljom, Srbija ni blizu ove odluke

Beograd -- Hrvatska bi uskoro mogla da zatvori prodavnice nedeljom, a poslednjeg dana u nedelji trgovine u Crnoj Gori ne rade već godinu i po dana.

Izvor: B92, Jutarnji list
Podeli
Foto: Depositphotos,ArturVerkhovetskiy
Foto: Depositphotos,ArturVerkhovetskiy

Srbija se u "tom vozu" bar u bliskoj budućnosti neće voziti.

Vlada Hrvatske bi trebalo da u Sabor pošalje izmene zakona koje će ići u smeru da se radno vreme u trgovinama reguliše tako da su trgovine zatvorene nedeljom i u dane praznika, piše Jutarnji list.

Rade li Crnogorci nedeljom?

Odlukom crnogorske Vlade prodavnice u toj državi od 20. oktobra 2019. godine više ne rade nedeljom. Trgovina na veliko i trgovina na malo, kako je propisano novim zakonom, ne može da se obavlja nedeljom i u dane državnih i drugih praznika.

Godinu i po dana od te odluke, trgovci u Crnoj Gori traže da se ukine neradna nedelja "u cilju očuvanja radnih mesta, povećanja prometa, privredne aktivnosti, ekonomskog rasta, saniranja posedica ekonomske krize i pripreme turističke sezone", dok su iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) naveli da će pokrenuti kampanju za neukidanje neradne nedelje i slobodan dan za vreme državnih i drugih praznika.

Istovremeno bi se doneo i popis prodajnih objekata na koje se odredba ne bi odnosila, na primer na benzinske pumpe, prodavnice koje rade u bolničkim ustanovama, vazdušnim i trajektnim lukama, hotele...

To bi moglo biti poprilično problematično rešenje jer je Ustavni sud već jednom rušio odluku o zabrani rada nedeljom upravo zbog diskriminacione odluke koja je jednim trgovcima ipak dopuštala rad, a drugima ne.

Vlada tu odluku brani na način da bi te razlike bile propisane radi potrebe snabdevanje stanovništva, kontinuiranog obavljanja javnih usluga te rada onih objekata koji uobičajeno rade nedeljom i praznicima zbog specifičnosti potrebe potrošača.

U Hrvatskoj pitanje (ne)radne nedelje već godinama izaziva polemike. Jedni su za regulisanje rada nedeljom poput Pevexa, dok drugi ne žele da im država to nameće.

Dvanaest država u EU nema ovu zabranu

Kada je reč o praksi drugih zemalja Evropske unije, 12 država nema zabranu rada nedeljom: Estonija, Finska, Bugarska, Češka, Danska, Irska, Italija, Letonija, Litvanija i Portugal nemaju regulisanu zabranu i ograničavanje radnog vremena u trgovini, dok se u Slovačkoj i Rumuniji nedeljom radi, ali ne i tokom državnih praznika.

U Austriji su trgovine zatvorene uz izuzetak u turističkim područjima, benzinskim pumpama. Belgija, Kipar, Francuska, Nemačka, Malta, Holandija, Poljska, Slovenija, Grčka, Mađarska i Španija, uglavnom su zatvorene uz izuzeća vezana za verske i državne praznike turistička područja, vazdušne i pomorske luke, stajališta na putu.

U Nemačkoj je pravo na neradnu nedelju zajamčeno Ustavom.

Ima li nade za neradnu nedelju u Srbiji? Vučić to neće prihvatiti "dok je živ"

Foto: Depositphotos, gyn9037
Foto: Depositphotos, gyn9037

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić početkom ove godine se ponovo osvrnuo na pitanje neradne nedelje. Tada je poručio da "dok je živ neće da prihvati da nedelja bude neradna."

Tokom posete Parizu, Vučić je državnim službenicima rekao da ako žele da budu u "njegovom vozu" da nema spavanja i slobodnog vikenda.

Kako je dodao, "mi moramo da razumemo da svi moraju da se angažuju da rade i vikendom a ne da dolaze da pitaju da radimo četiri dana nedeljno ili da nedelja bude neradna. Ne može. Mora da se radi. Nemojte spavati, nemojte ustajati kasno. Potrebno je da radimo vikendom, da radimo više kako bismo stigli najrazvijenije zemlje Evrope", rekao je Vučić.

Ovo pitanje aktuelizovano je u Srbiji i sredinom maja prošle godine. Privrednici iz Bajine Bašte pokrenuli su tada inicijativu da se na teritoriji te opštine usvoji pravna regulativa koja nedelju predviđa kao neradan dan.

Iz ministarstva rada Srbije tada su poručili da se "takva praksa pokazala kao loša u nekim zemljama, ali da poslodavci mogu svoj rad da organizuju kako žele, "to je ostavljeno poslodavcima da odluče".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu