Mali potvrdio: Krenula uplata; ko će danas dobiti prvih 30 evra?

Korisnicima socijalne pomoći i onima koji su na izdržavanju zatvorske kazne danas će biti isplaćeno prvih 30 evra državne pomoći.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.05.2021.

08:18

Mali potvrdio: Krenula uplata; ko će danas dobiti prvih 30 evra?
Foto: Kaesler Media/Shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali danas je potvrdio da je jutros počela uplata prvih 30 evra u dinarskoj protivvrednosti za 143.313 korisnika novčane socijalne pomoći i za 9.500 lica lišenih slobode.

"Svesni smo da je pomoć najpotrebnija našim najstarijim građanima i korisnicima novčane socijalne pomoći. Oni se nisu prijavljivali za ovu pomoć države, već im novac direktno leže na račune. Tako su penzioneri juče dobili prvih 30 evra, a danas će novac biti na računima i svim korisnicima socijalne pomoći i licima lišenim slobode", naveo je on.

Mali je podsetio da oko 1.700.000 penzionera u Srbiji u septembru mogu očekivati uplatu od 50 evra, a drugih 30 evra u novembru.

"Više puta sam pominjao da je za nas potrošnja veoma važna. Sve što dajemo našim građanima se u velikom delu vraća u budžet, ljudi troše, kupuju proizvode. Nakon prošlogodišnje podrške u iznosu od 100 evra rezultat je bio vidljiv, jer smo u doba najveće ekonomske krize ikada, imali veoma mali pad privredne aktivnosti. U Srbiji nisu zatvarane fabrike i nisu zatvarana radna mesta, kao u nekim značajno razvijenijim ekonomijama od naše“, objasnio je ministar.

U drugoj polovini maja uplatu od 100 evra mogu očekivati Srbi na Кosovu i Metohiji, uključujući i decu, a nezaposlenima u južnoj pokrajini će biti uplaćeno po 200 evra.

Nezaposleni u ostalom delu Srbije u junu će dobiti pomoć od 60 evra.

Penzioneri su prvi dobili novac iz trećeg paketa pomoći. Na račune 1.635.133 penzionera juče je uplaćeno po 30 evra u dinarskoj protivvrednosi.

"Sledeće srede, dakle 12. maja, počećemo sa isplatom po 30 evra ostalim građanima koji su se za 30 plus 30 evra prijavljivali putem portala Uprave za trezor ili preko kol-centra. Do sada ih se na ova dva načina prijavilo 3.450.000", naveo je juče ministar finansija Siniša Mali.

Prijave za pomoć od 30 plus 30 evra počela je 28. aprila, a trajaće do 15. maja. Isplaćivaće se u dve rate - prva u maju 2021. a druga u novembru.

Pravo na novčanu pomoć države u iznosu od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, imaju svi punoletni državljani Srbije koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije i važeću ličnu kartu na dan 23. aprila, odnosno na dan stupanja zakona na snagu.

Penzioneri, zatim korisnici socijalne pomoći, kao i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ne treba da se prijavljuju za pomoć. Njima će pomoć biti isplaćena bez podnošenja prijave.

Za pomoć od "30 plus 30" evra građani mogu da se prijave putem portala Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs, ali i telefonskim putem.

Broj telefona kontakt-centra je 0800 101 100 i taj poziv je besplatan, a građani će u kontakt-centru čuti automatski snimljen glas koji će ih voditi kroz ceo proces prijavljivanja.

Dodatnih 3000 dinara za vakcinisane

Dodatna novčana podrška u iznosu od po 3.000 dinara predviđena je za sve građane Srbije koji su do sada vakcinisani i sve one koji će do 31. maja primiti bar prvu dozu vakcine.

Za njih će 1. do 15. juna preko sajta Uprave za trezor biće otvoren portal za prijavljivanje građana za ovu novčanu pomoć.

Novčanu pomoć primiće i svi vakcinisani penzioneri, kao i oni koji to nameravaju da urade tokom maja. Za njih će isplata ići po automatizmu i nije potrebno da se prijavljuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: