Koliki je porez na kriptovalute u Srbiji i kada je pravo vreme da investirate u bitkoin

Bitkoin je vrsta digitalnog novca iza koga stoji decentralizovani blokčejn, koji je otvorenog koda, neutralan, otporan na cenzuru i globalno orijentisan.

Srbija

Izvor: eKapija

Nedelja, 02.05.2021.

16:08

Koliki je porez na kriptovalute u Srbiji i kada je pravo vreme da investirate u bitkoin
Foto: EPA/SASCHA STEINBACH

Da bi neko investirao u bitkoin trebalo bi da odluči šta tačno planira da uradi sa tim bitkoinom, koliko novca želi da investira, i na kojoj berzi želi da kupi, objašnjava za Ekapiju Marija Blešić iz Belgrade Crypto Community.

Belgrade Crypto Community okuplja ljubitelje kriptovaluta, blokčejna, decentralizovanih aplikacija i savremenih tehnologija. Bave se edukacijom i umrežavanjem članova zajednice.

"Bitkoin kriptovaluta ima sve karakteristike novca, a njegova prednost u odnosu nacionalne valute je što je fiksnog broja i ne može se doštampavati. Bitkoin je zapravo deflatorna valuta, a sve transakcije bitkoina koje su se ikad desile zapisane su na internetu u okviru takozvanih blokova - blokova informacija koji su povezani u nerazdvojivi niz, po čemu je blockchain i dobio naziv", navodi sagovornica portala.

Oporezivanje kriptovaluta u Srbiji

Zakonom o digitalnoj imovini regulisano je da se prihodi od digitalne imovine oporezuju porezom na kapitalni dobitak, pri čemu je poreska stopa 15 odsto. Kapitalnim dobitkom, objašnjava Marija, smatra se dokumentovana razlika između kupovne i prodajne cene.

"Ako je osoba kupila kriptovalutu za 10.000 dinara, a onda je prodala za 15.000 dinara, ta osoba bi trebalo da plati porez od 15 odsto na 5.000 dinara, kada podnese poresku prijavu sa dokazom o kupovnoj i prodajnoj ceni. U ovom slučaju taj porez bi iznosio 750 dinara. Sa druge strane ukoliko osoba nema dokaz o nabavnoj ceni, već samo o prodajnoj rizikuje da plati 15 odsto na ceo iznos, odnosno 2.250 dinara", kaže ona.

Dodaje i da se tek očekuju izmene i dopune koje će bliže definisatu kako se tačno podnosi ovaj dokaz.

"Videćemo da li će biti logičnih olakšica koje bi pomogle kako trgovcima i rudarima kriptovaluta, tako i poreskoj službi."

Kada da investirate?

Foto: Shutterstock/Wit Olszewski
Oni koji su zainteresovani da investiraju u bitkoine trebalo bi da znaju kako se kretala cena bitkoina u prošlom periodu, i od čega sve cena bitkoina zavisi.

"Vrlo je bitno da kupac ne bude podložan uticaju mase koja će, kao i uvek, reagovati pozitivno (hype) kada je cena najviša i reagovati negativno (fud) kada je cena niža. Jer upravo kada je cena niža treba investirati. Međutim, predvideti kada je tačno cena niža je već malo teže. Najbolje bi bio ako bi budući investitor bio deo neke kriptozajednice jer bi mu to dosta olakšalo kupovinu", kaže Blešićeva.

Rudarenje, kako objašnjava, fukcioniše tako što mašine rešavaju algoritamske zadatke i time "otvaraju" blokove u okviru blokčejna.

"Kada mašina reši algoritamski zadatak dobiće nagradu u vidu te kriptovalute. Rudarenje možemo da zamislimo kao rešavanje neke vrste sudokua: bilo ko može da rešava, ali onaj koji tačno i najbrže reši dobiće nagradu. Različite kriptovalute imaju različite algoritme za rudarenje, zahtevaju različitu opremu, različit nivo investicije u nju, ali i različitu dobit na kraju."

Za one koji bi želeli da budu deo kripto ere, a nemaju previše iskustva - kupovina na berzi je rešenje, savetuje sagovornica Ekapije. Time će, kako ističe, na jednostavan način doći do kriptovalute koja ih zanima i učestvovati u ovim zanimljivim dešavanjima na berzi i u zajednici.

Rudarenje je, pak, predviđeno za one koji imaju malo više tehničkog znanja, te i nije previše preporučljivo za totalne početnike. Opcija da neko dođe do kriptovalute može biti i prodaja proizvoda i usluga za kriptovalute. Ukoliko osoba ima neki svoj biznis ili hobi - može uplate ili donacije da prima u kriptovalutama.

Oprema za rudarenje može biti ozbiljan izdatak

Cena opreme za rudarenje zavisi od vrste opreme i od količine.

"Ako pričamo o ozbiljnom rudarenju to jeste izdatak, ali onda je bolje pitanje: Za koliko vremena bi se ta inicijalna investicija povratila? Da bi rudar to znao morao bi da istraži isplativost rudarenja date kriptovalute. U tu računicu ulazi količina kriptovalute koja može da se izrudari i proda po tržišnoj vrednosti, a oduzme cena opreme, struje, održavanja i ostalih rashoda uključujući i porez. Rudari imaju na umu i da tržišna cena valute koju rudare može da poraste, te ukoliko odmah ne moraju da prodaju na berzi - ostvariće dodatni profit."

Bitkoin - sredstvo za čuvanje vrednosti

Oblast kriptovaluta je relativno mlada i tek joj predstoji dalji razvoj.

"Čini se da će bitkoin, kao i do sada, biti sredstvo za čuvanje vrednosti - store of value. Ovo je dosta važno kada znamo koliko je diversifikacija kapitala važna. Bitkoin je za to pogodan zbog svojih digitalnih karakteristika, lake prenosivosti i globalne orijentisanosti. Očekujem da vidimo rešenja nekih tehničkih problema na pojedinim platformama i posebno razvoj crypto-commerce sektora. Naravno, ova cela oblast će biti u potpunosti zakonski regulisana što znači - oporezivanje dobiti, ali i mogućnost poslovanja u zakonskim okvirima", zaključuje sagovornica portala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: