Otvaranje restorana i kafića od 8. maja? "Pod jednim uslovom"

Beograd -- Završena je još jedna sednica Kriznog štaba, nakon koje se javnosti obratio dr Branislav Tiodorović.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: B92/J.J.
Foto: B92/J.J.

On je apelovao na građane da bi trebalo da budu disciplinovani tokom praznika, kako bi se izbegao scenario koji smo imali za Sretenje.

Na sednici je razmatrano i eventualno popuštanje postojećih mera u narednom periodu.

"Ovog trenutka ne možemo govoriti o popuštanju mera, nismo za to još spremni", rekao je Tiodorović novinarima posle sednice Kriznog štaba.

Kako je rekao, brojke novozaražnih i dalje je na nivou, za koji nadležni žele da bude još manji.

U tom smislu, istakao je da se velikom popuštanju može govoriti kada brojke budu daleko manje neko što su sada.

"Ako budemo ovako nastavili i ako se ubrzano bude spuštao broj novozaraženih, ako se sve mere budu poštovale, verovatno ćemo posle 8. maja razmišljati da se mere postepeno ublažavaju", rekao je Tiodorović.

To, prema njegovim rečima, znači i da će zatvoreni delovi ugostiteljskih objekata moći da rade, ali sa 50 odsto kapaciteta.

Tiodorović je, upitan da li je razmotreno uvođenje takozvanih Zelenih kartona, rekao da nije bilo konkretizacije na današnjoj sednici.

Ukazao je da je digitalni sertifikat koji imamo ocenjen dobro, ali da ima još puno posla i usaglašavanja oko tog dokumenta.

Dr Tiodorović je apelovao na ljude da se vakcinišu i poručio da su upravo nevakcinisani u bolnicama.

"Preko 90 odsto pacijenata koji su sada u kovid bolnicama su nevakcinisani. Ovaj podatak ističemo u prvi plan da bi svima bilo potpuno jasno. Fatalno završavaju najčešće nevakcinisani", upozorio je Tiodorović i dodao da je u populaciji iznad 75 godina skoro 50 odsto vakcinisano sa obe doze, dok je problematično radno aktivno stanovništvo.

Osvrnuo se i na proizvodnju ruske vakcine u Srbiji.

"Proizvodnja 'sputnjika ve' na Torlaku ide dobro. To će se pokazati kao izvanredan potez. Moći ćemo da je ponudimo i regionu i na taj način pokažemo koliko je Srbija napredovala u kratkom periodu", izjavio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu