"To je nešto što može da promeni krvnu sliku čitavog regiona" VIDEO

Ovo je jedna od najuspešnijih poseta Briselu koju sam imao, rekao je predsednik Vučić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.04.2021.

10:58

Foto: Printskrin, TV Prva

Evropska unija će pod povoljnim uslovima Srbiji dodeliti novac za infrastrukturne i ekološke projekte i sa 35-50 odsto učestvovati u izradnji železničke pruge od Beograda do granice sa Severnom Makedonijom.

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže da taj finansijski podsticaj iz Evropske unije znači mnogo.

"Ova poseta i čitava atmosfera i najava da ćemo napredovati na evropskom putu može da nas trgne iz ove 'evro- letargije' u koju smo zapali, jer se godinama malo šta dešavalo, ali i da trgne EU da pogleda na Zapadni Balkan i Srbiju i izdvoje veća sredstva", rekla je ona.

Ona je navela da od Evorpske unije primamo predpristupnu pomoć, IPA fondove, nekih 200 miliona evra, ali da od toga ne možete da gradite ozbiljne infrastrukturne projekte.

EU je prošle godine, kako kaže, donela ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan, a jedan od projekata koji se tu našao je i izgradnja ove železničke mreže.

"Konačno da Srbija postane deo panevropskog železničkog koridora.Od Beča, preko Budimpešte, pa Beograd, Niš, Skoplje, Solun, Atina, jedan krak prema Istanbulu. To je nešto što može da promeni krvnu sliku čitavog regiona", rekla je ona.

Grubješić je rekla da je ovo podrška evropskom putu Srbije, ali i saznanje da ako EU ne učestvuje u tako velikim poduhvatima, ima ko hoće."Tu su kineski, ruski, turski investitori", rekla je ona.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: