Srbija bi mogla da dobije jedan auto-put i ranije nego što je najavljeno

U planu je 12 petlji, ali i tri mosta, nadvožnjak preko železničke pruge...

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.04.2021.

21:45

Srbija bi mogla da dobije jedan auto-put i ranije nego što je najavljeno
Ilustracija: Depositphotos, diyan_nenov

Zbog značaja investicije, ali i zbog, kako je naznačeno, dobre pripreme projekta, iz Ministarstva gređevinarstva najavljena je mogućnost da izgradnja auto-puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad počne do kraja tekuće godine, iako je ranije bilo najavljeno da će početi tokom 2022. To su poručili iz zrenjaninske gradske uprave prilikom predstavljanja lokalnog Prostornog plana izgradnje auto-puta.

Na putu dužine 113 kilometara biće izgrađeno 12 petlji, tri mosta, kao i jedan nadvožnjak preko železničke pruge, dok je procenjena vrednost svih radova oko 600 miliona evra, a iz Zrenjanina poručuju da se radi o jednoj od najznačajnijih investiciji u novijoj istoriji grada na Begeju.

Prostorni plan auto-puta trenutno je javno dostupan na sajtu Grada Zrenjanina, a prema planu projekat obuhvata preko četiri hiljade hektara i zahvata 11 katastarskih opština na teritoriji čitavog Grada.

Gradnju je najavio 23. marta predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska radova na izgradnji brze saobraćajnice Iverak - Laćarac. On je tada rekao da će gradnja auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad početi 2022. i tom prilikom je pozvao kinesku kompaniju "Čajna Šandong" da se pripremi za radove, jer će, kako je kazao, projetna dokumentacija biti brzo pripremeljena.
Foto: Ministarstvo graðevinarstva, saobraæaja i infrastrukture
Prema njegovim rečima, tim auto-putem bi se povezala cela Bačka i Banat, a zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, zahvalio se predsedniku Vučiću na uključivanju Zrenjanina u prioretetne projekte razvoja Srbije.

"Moderni auto-put, predstavlja investiciju koja će u potpunosti promeniti budućnost našeg grada. Zrenjanin će uz Beograd i Novi Sad postati jedan od najznačajnijih saobraćajnih centara i neizbežna tačka povezivanja severa i zapada, istoka i juga. Izuzetno smo zahvalni predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što se naš grad našao među glavnim prioritetima u njegovoj agendi razvoja Srbije", rekao je povodom stavljanja Prostornog plana na javni uvid Saša Santovac.

"Auto-put će", dodao je, "ubrzati razvoj i olakšati život Zrenjaninaca, a brzina i uštede vremena i novca predstavljaju samo jedan od benefita".

"Nije nevažno da li ćemo putovati 25 minuta ili sat vremena. Nije nebitno da li ćemo na godišnjem nivou trošiti mnogo manje novca za gorivo i održavanje automobila. Novi putevi obezbeđuju sigurnije, bezbednije i kvalitetnije putovanje. A ujedno porodicama omogućavaju više vremena za zajedničke aktivnosti", kazao je Santovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: