Od sutra prijave za 30+30 evra: Šta sve treba da znate?

Prijave za pomoć od 30 plus 30 evra počeće sutra, 28. aprila. Isplaćivaće se u dve rate - prva u maju 2021. a druga u novembru.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Maja Marjanovic/Shutterstock
Foto: Maja Marjanovic/Shutterstock

Da biste dobili pomoć od 60 evra moraćete da ostavite tri podatka

Punoletni građani koji imaju važeću ličnu kartu i prijavljeno prebivalište u Srbijii od sutra mogu da se preko sajta Uprave za trezor počnu prijavljivati za pomoć države od 30 plus 30 evra, u dinarskoj protivvrednosti.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, prijava kreće u ponoć.

Kako da se prijavite?

Prijavljivanje će izgledati isto kao i prošle godine kada su se građani prijavljivali za pomoć od 100 evra.

Dakle, na sajtu Uprave za trezor treba da prvo kliknu na polje Podnošenje prijave, upišu broj lične karte i banku kod koje imaju otvoren račun.

Od 5. maja počeće prijavljivanje i putem kol-centra, s tim što će broj telefona biti naknadno objavljen, a prijavljivanje će trajati do 15. maja.

Za pomoć od 30+30 evra, građani će se prijavljivati samo jednom, a isplata će biti realizovana dva puta, u maju i novembru.

Penzioneri, zatim korisnici socijalne pomoći, kao i ljudi koji su na izdržavanju zatvorske kazne ne treba da se prijavljuju za pomoć. Njima će pomoć biti isplaćena bez podnošenja prijave.

Šta ako nemate otvoren račun ni u jednoj banci?

Građani koji nemaju otvoren račun ni u jednoj banci, treba da u padajućem meniju kliknu na banku preko koje bi želeli da im se isplate pare i u njoj će im biti i otvoren račun.

Kako će teći isplata?

Novac će prvo i to 6. maja dobiti penzioneri, a dan kasnije pare će stići korisnicima socijalne pomoći i onima koji su na izdržavanju zatvorskih kazni.

Svi će dobiti po 30 evra u dinarskoj protivvrednosti, a drugih 30 evra sledi im u novembru, dok će penzioneri u septembru dobiti po još 50 evra.

Ostalim građanima će prvih 30 evra početi da se isplaćuje 12. maja a očekuje se da će svi novac dobiti do 20. maja, dok drugih 30 evra mogu očekivati u novembru.

Pomoć i za Srbe na Kosovu i Metohiji

Kako je najavljeno iz Ministarstva finansija Srbi, na Kosovu i Metohiji u trećoj i četvrtoj nedelji maja mogu očekivati pomoć države.

Svi oni će, uključujući i decu, dobiti po 100 evra, dok će nezaposlenima koji su stariji od 18 godina biti uplaćeno po 200 evra.

Pomoć će biti isplaćena prema evidencijama koje su sačinilje komisije, u skladu sa zaključkom vlade iz marta ove godine.

Isplata će se vršiti bez prijave, na osnovu izvoda iz evidencija, počev od 1. maja, zaključno sa 31. majem.

Isplata će se vršiti na namenski otvorene račune.

Nezaposlenima u Srbiji dodatnih 60 evra

Takođe, građani Srbije koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje dobiće dodatnih 60 evra jednokratne pomoći, koja će im biti isplaćivana počev od 1. juna.

Novčana pomoć isplaćivaće se bez prijave lica, a novac će biti uplaćen na posebne namenske račune.

Kako su Tanjugu rekli iz Nacionalne službe za zapošljavanje, novačna pomoć od 60 evra biće isplaćena onima koji su se prijavili na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) na dan 15. aprila ove godine, dok oni prijavljeni posle tog datuma mogu da koriste druge usluge NZS, ali ne i da ostvare pravo na jednokratnu novčanu pomoć.

U NSZ preciziraju da oni koji su na evidenciji NZS bili na dan 15. aprila ne treba posebno da se prijavljuju za novčanu pomoć, jer će NZS sačiniti spiskove za isplatu koja će biti realizovana preko posebnih računa koje će otvoriti Banka Poštanska štedionica.

Objašnjavaju da će tako nezaposleni moći da računaju na ukupnu novčanu pomoć od 120 evra, jer će dodatnih 60 evra dobiti kao i svi punoletni građani Srbije, a što takođe predviđa treći paket mera.

Pomoć od 60 evra je namenjena za nezaposlene na evidenciji NSZ, uključujući korisnike novčane naknade za slučaj nezaposlenosti, novčane pomoći-naknade koja se isplaćuje korisnicima mera aktivne politike zapošljavanja, licima koja su nezaposlena i nalaze se u statusu privremene sprečenosti za rad, korisnicima posebne novčane naknade koji su tehnološki višak i korisnicima privremene naknade koja se isplaćuje rasljenima sa KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu