Kuda će ići novi auto-put? FOTO

Auto-put je više puta ocenjen kao investicioni zamajac ovog dela naše zemlje.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.04.2021.

20:24

Kuda će ići novi auto-put? FOTO
Ilustracija: Depositphotos, rasica

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije oglasilo je javni uvid u nacrt prostornog plana područja posebne namene koridora auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad.

Kao deo nacrta prostornog plana, objavljena je mapa detaljne trase puta, čiji je početak na beogradskoj obilaznici, u budućoj petlji Ovča, istočno od sadašnjeg ukrštanja zrenjaninskog puta. Trasa dalje vodi između naselja Jabuka i Glogonj (Grad Pančevo), gde je predviđena petlja Sefkerin/Opovo, zatim ulazi na teritoriju opštine Opovo, a potom i Kovačica, gde će u neposrednoj blizini tog naselja biti izgrađena još jedna petlja, navodi se na sajtu grada Zrenjanina.

U blizini Idvora auto-put prelazi Tamiš i ulazi na teritoriju grada Zrenjanina. Na polovini sadašnjeg lokalnog puta između Ečke i Orlovata predviđeno je ukrštanje u petlji Orlovat, a potom i u petlji Ečka, u zoni sadašnje raskrsnice puteva za Ečku, Stajićevo, Lukićevo i Orlovat.

U gradsku zonu Zrenjanina put ulazi kroz pojas između naselja Ečka i zone aerodroma, a potom obodom industrijske zone “Jugoistok” prelazi sadašnji državni put I - b reda Zrenjanin–Beograd i jugozapadno od naselja Mužlja, kroz Mužljanski rit, vodi ka Aradcu. Pristup petlji “Zrenjanin - zapad”, drugom izlazu iz grada na auto-put, biće omogućen novom saobraćajnicom koja će se odvajati od sadašnje prve aradačke raskrsnice.
Foto: Grad Zrenjanin
Južno od Aradca put vodi ka novom mostu koji će se graditi na Tisi, prelazi na teritoriju opštine Žabalj i dolazi do trase aktuelnog državnog puta I - b reda Zrenjanin – Novi Sad, otprilike na polovini rastojanja između sadašnjeg mosta na Tisi i kružne raskrsnice kod Žablja. Odatle auto-put nastavlja postojećom trasom puta, uz predviđene petlje kod Žablja i Kaća. U čvoru Kać završava se auto-put iz Zrenjanina i počinje buduća brza saobraćajnica “Fruškogorski koridor”, sa odvajanjima za auto-put ka Subotici i Beogradu.

Kompletna dužina – 113 kilometara

Kapitalna državna investicija, auto-put Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, više puta je ocenjen kao investicioni zamajac ovog dela naše zemlje, prvi auto-put na teritoriji Banata i veza sa postojećim i budućim auto-putevima u Bačkoj i južno od Beograda. Planom je predviđeno da dužina kompletne buduće saobraćajnice bude 113 kilometara, od čega trasa Beograd – Zrenjanin meri 58, a Zrenjanin – Novi Sad 45 kilometara.
Foto: Ministarstvo graðevinarstva, saobraæaja i infrastrukture
Kad počinju radovi?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je pre mesec dana da će vrlo brzo za autoput biti pripremljen projekat i da će država biti spremna za razgovore o izgradnji sa kineskim izvođačem “Čajna Šandong hajspid”.

Usledilo je i saopštenje Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da bi radovi mogli da počnu već krajem ove godine, nakon što su o tome razgovarali ministar Tomislav Momirović i direktor kompanije "Šandong" u Srbiji Đang Điančao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: