Dobijamo nove propise o dragocenim metalima - ko će sad imati kontrolu?

Odbor za privredu Skupštine Srbije jednoglasno je podržao izmene i dopune Zakona o akreditaciji i Predlog zakona o predmetima od dragocenih metala.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, AntonMatyukha
Ilustracija: Depositphotos, AntonMatyukha

Pod srpskom zemljom leži 200 milijardi $: Ko kopa naše rude?

Ulaganje se isplatilo: Ziđin našao 340.000 tona bakra i 12 tona zlata

Državni sekretar Miloš Ljušić iz Ministarstva privrede objasnio je da do izmena i dopuna Zakona o akreditaciji dolazi posle detaljne analize u njegovoj dosadašnjoj primeni.

Istakao je da se izmenama predlažu rokovi za odlučivanje o prijavi, kao i povraćaj sredstava ukoliko Akreditaciono telo ne okonča postupak u roku.

Uvodi se javni registar ocenjivača i eksperata i ukida mogućnost da akreditaciono telo stiče prihode kroz trošak akreditacije, već će to biti republičke takse.

Kako je objašnjeno, inovirano zakonsko rešenje će uticati na efikasniji rad, a neće proizvesti nove troškove za korisnike.

Naglašeno je da se kroz dalje unapređenje oblasti akreditacije obezbeđuje nepristrasnost i stvara povoljniji ambijent za privrednike i korisnike.

Na predlogu zakona o dragocenim metalima se radilo dugo, bio je uključen niz državnih organa, kao i strukovna udruženja, a jedan od razloga za njegovo donošenje jeste i usklađivanje sa zakonima o inspekcijskom nadzoru i upravnom postupku, rečeno je danas.

Kako je istaknuto, zakon jasno razdvaja otkupljivače od proizvođača, kao i nadležnost inspekcija, pa će promet i otkup kontrolisati tržišna inspekcija Ministarstva trgovine a kontrolu nad predmetima i proizvođačima imaće Direkcija za mere i dragocene metale.

Zakonski predlozi u načelu prihvaćeni su bez rasprave, jednoglasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu