"Dobili smo podršku, Srbija će sada biti potpuno drugačija"

Srbija će graditi brzu prugu do granice sa Severnom Makedonijom.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.04.2021.

14:45

Foto: EPA EFE Andrej Èukiæ

To je danas potvrdio predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraveći u Briselu.

"Dobili smo podršku da zajedno gradimo brzu prugu između Beograda i Niša, i od Niša do granice sa Severnom Mekadonijom. Srbija će biti sada potpuno drugačija", poručio je predsednik na konferenciji za štampu posle razgovora sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom.

Kako je precizirao, sa predstavnicima EU je dogovoreno da ćemo graditi brzu prugu od Beograda do Niša, ali i i od Niša, Leskovca, Vranja do Tabanovca, do granice sa Severnom Makedonijom.

"Verujem da će to zaista biti game changer", napomenuo je Vučić.

Prema njegovim rečima, iz evropskih fondova dobićemo 35 odsto sredstava za izgradnju pomenute železničke pruge.

Govoreći o infrastruktrunim projektima, Vučić je rekao da to nisu "samo projekti", već projekti koji pripadaju zelenoj agendi, a koji će doneti više stranih investicija.

"To nije samo jedna pruga, zato sam veoma srećan", kazao je.

Nije hteo da govori o tome pre puta u Brisel

Podsetimo, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ranije tokom dana izjavila je da je Evropska unija spremna da podrži prugu od Beograda do Severne Makedonije.

Vučić je na pomenutoj konferenciji kazao da pred put u Brisel nije želeo da govori o projektu sve dok nije od predsednice Evropske komisije upravo čuo to da je Unija spremna da nam pruži podršku.

"Plašio sam se da govorim o tome pre današnjeg sastanka sa Fon der Lajen. Izgradićemo zajedno sa EU železničku prugu između Beograda i Niša, ali i od Niša do Preševa, odnosno ka granici Severne Makedonije. To će biti velika promena za našu zemlju", napomenuo je on.
Jedna od najvažnijih stvari koje će postići

Vučić je istakao da će to stvoriti mnogo novih prilika za građane i one koji se vraćaju u zemlju, ali i za bolji transport iz zapadne Evrope kroz Srbiju do Skoplja i Istanbula.

"To će značiti mnogo, ne samo za transport ljudi, već i robe i nisam mogao da sakrijem svoje uzbuđenje povodom toga", rekao je on.

Vučić je ocenio da je to jedna od najvažnijih stvari koje će postići u toku svog mandata.

Izrazio je nadu da će ugovor, s tim u vezi, uskoro biti potpisan, te preneo da je pozvao Ursulu fon der Lajen da dođe u Srbiju i na licu mesta vidi koliko je to značajan projekat.

Ponovio je da su to sjajne vesti za građane Srbije, te kazao da je danas ponosan što je srpski predsednik koji donosi takve divne vesti.

"To govorim zato što ćemo dobiti 35 do 50 odsto sredstava iz fondova EU za taj projekat. To spada u Zelenu agendu. To je velika količina novca za nas, oko 600 do 700 miliona evra za taj projekat", objasnio je Vučić.

Trgovinska razmena više nego udvostručena

Predsednik Srbije je rekao i da smo u proteklih deset godina uspeli da povećamo iznos trgovinske razmene sa zemljama Evropske unije čak dva i po puta. Kako je dodao, 2009. godine ona je iznosila 10 milijardi, a danas 25 milijardi evra.

"Ovo je jedna od najboljih poseta koje sam ikada imao u Briselu", ocenio je Vučić danas nakon susreta sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom.

Razgovaralo se i o reformama u energetskom sektoru, dodao je.

"Potpuno smo posvećeni ekonomiji, ekonomskom napretku i našem evropskom putu", istakao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: