Čoveku koji je za šest godina napravio čudo u SFRJ podignut spomenik FOTO

Gornji Milanovac -- Opština Gornji Milanovac već decenijama unazad jedna je od privredno najrazvijenih u Srbji, sa velikim brojem uspešnih kompanija i zaposlenih građana.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Dok je bio predsednik opštine Gornji Milanova Milojko Veljović ugostio je Tita i Brežnjeva.

Povoljna privredna klima u posleratnoj devastiranoj opštini razvila se zahvaljujući Milojku Veljoviću koji je za šest godina od mesta sa samo 700 napravio grad sa čak 20.000 zaposlenih. Gornjomilanovčani nisu zaboravili velki njegov značaj, pa je Veljoviću podignut spomenik, koji je otkriven za Dan opštine.

„Krajem pedesetih godina kada je Veljović po dužnisti došao u Gornji Milaovac, doveo je stručnjake iz svih delova SFRJ, obezbedio im dobre uslove i za samo šest godina otvoreni su veliki fabrički pogoni. U tom periodu su nastali Metalac, FAD, Konfekcija Rudnik, Takovo, Tipoplastika, Zvezda, Dečje novine.. Postali su giganti, mnogi su opstali i do danas i zapošljavaju na stotine građana. Veljović je zadužio Gornji Milanovac i postvaljenjem spomenika, želeli smo da mu odamo samo mali deo zahvalnosti koju ćemo zauvek osećati prema čoveku, koji je učinio velika dela za opštinu“, izjavio je Dragoljub Vukadinović, predsednik kompanije Metalac.

Foto: RINA
Foto: RINA

Inicijativu za izradu spomenika pokrenuo je akademski vajar Ranko Đanković, nakon čega je dobijena saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, a zatim i sve neophodne dozvole resornih ministarstava. Predsednik opštine Dejan Kovačević istakao je da je Milojko Veljović izuzetno zaslužan za razvoj Gornjeg Milanovca i da njegov primer treba da posluži budućim genreacijama.

„Zahvaljujući tom čoveku Gornji Milanovac je postao, ali i ostao privredno čudo. Osim otvaranja fabrika, zahvaljujći njemu izgrađene su saobraćajnice i asfaltirane mnoge ulice, uređena šetalašta, u selima rudničko-takovskog kraja razvile su se poljoprivreda i stočarska proizvodnja. Želimo da sledimo njegovu ideju, da našu opštinu vodimo putem napretka i dodatno unapredimo život u rudničko-takovskom kraju“, izjavio je Kovačević.

Foto: RINA
Foto: RINA

Dok je bio predsednik opštine Gornji Milanova, Milojko Veljović, ugostio je Tita i Brežnjeva. Na toj poziciji zadržao se do 1963. godine, a zatim prelazi u Kraljevo postavivši dobre osnove privrede koje su omogućile dalji razvoj Gornjeg Milanovca. Bio je predsednik Privredne komore u Kraljevu, a u Beograd odlazi 1969. godine, gde je izabran za republičkog sekretara za finansije. Preminuo je 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu