"Danas smo dobili 86 miliona evra bespovratne pomoći EU" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas potpisivanju Finansijskog sporazuma za drugi deo Akcionog IPA programa za 2020. godinu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.04.2021.

12:34

Default images

U Palati ''Srbija'' sporazum su potpisali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici.

"Danas smo dobili 86 miliona evra bespovratne pomoći Evropske unije", rekao je tom prilikom predsednik Srbije Aleksandar Vučić. "Beskrajno hvala Briselu i građanima EU, mogli su to da potroše na bilo šta u svojim zemljama", kazao je.

"Ovde je reč o sredstvima koja se namenski troše, na projekte koji su unapred dogovoreni", objasnio je Vučić.

Vučić je dodao da su projekti uglavnom strukturalnog tipa, a tiču se razvoja obrazovanja, preduzetništva, inovacionih mogućnosti, napretka vladavine prava, energetike...

Govoreći o EU integracijama, rekao je da nije zadovoljan naporima u oblasti vladavine prava, ali da se poslednjih 25 dana stvari se menjaju. Za Srbiju je važno da se pripremi za otvaranje poglavlja, kaže Vučić. "Da bismo se pripremili moramo brže da krenemo u reforme akzicne politike, sektora energetike", rekao je on. "Kada budemo završili bićemo pripremljeni za otvaranje tih klastera, odnsno poglavlja", rekao je. "Sa posebnim naporom prisutpamo rešavanju u oblasti vladavine prava u želji da se približimo EU, sa kojom imamo najizraženije ekonomske odnose", kazao je Vučić.

"Jasno je da moramo da nastavimo da unapređujemo odnose sa EU", istakao je predsednik Srbije. "U narednih 3-4 nedelje ići ćemo mnogo puta u Brisel", najavio je.

"Fokusiramo se na to kako možemo zajedno da se krećemo van okvira pandemije i vratimo na stari kolosek", rekao je tom prilikom šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici. Paket se fokusira na preduzetništvo, na srednja i mala preduzeća, sa konkretnim fokusom na turizam, kaže Fabrici.

"Ovo je nastavak onoga što smo krajem maja prošle godine potpisali, prvi deo paketa IP 2020", kazala je nakon potpisivanja ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

"Danas smo potpisali 86 miliona evra bespovratne pomoći, čime zaokružujemo iznos od 156, 6 miliona evra za 2020. godinu", dodala je Joksimovićeva. Prema njenim rečima, najveći deo, od 45,5 miliona evra, ide u sektor zaštite životne sredine, između ostalog za prikupljane i prečišćavanje otpadnih voda u Čačku, Sokobanji, Loznici, a 17 miliona za podršku konkurentnosti, pre svega manje razvijenim opštinama u Srbij. Važna stvar je i milion evra za podršku za pristupačnost javnih objekata, za osobe sa inviliditetom i slabom pokretljivošću.
Foto: Depositphotos, alexlmx
Ono što je danas potpisano vredi 86 miliona evra i podeljeno je u tri velike celine:

Prvi blok se odnosi na demokratiju i upravljanje, što uključuje Instrument za evropske integracije (podržava približavanje pravne tekovine EU i bolje standarde u određenom broju sektora) i podršku učešću Srbije u programima EU kao što su Erasmus + programi za obrazovanje, Horizont 2020 namenjen istraživanju i inovacijama i Cosme za preduzetništvo. Ukupna vrednost ovog bloka programa je 14,5 miliona evra.

U bloku za zaštitu životne sredine, za mere vezane za ublažavanje klimatskih promena i za energiju, postoje dve komponente. Prva je veliki program od 45,55 miliona evra za sektor zaštite životne sredine. Ovo finansiranje obezbediće izgradnju kapaciteta za institucije uključene u upravljanje projektima namenjenim zaštiti životne sredine. Omogućiće regionalni monitoring vodnih područja Dunava, Save i Morave, kao i bolje praćenje kvaliteta vazduha na celoj teritoriji Srbije. Izgradiće se postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za gradove Loznica, Čačak i Sokobanja. Kao deo podrške, planirana je i podrška nacionalnim institucijama koje će operativno upravljati novosadskim regionalnim sistemom upravljanja otpadom. Na kraju, veliki deo sredstava posvećen je sprovođenju inicijalnih akcija planiranih u kontekstu Zelene agende.

Očekivani rezultati uključuju i savremen način tretmana otpadnih voda za stanovništvo (po broju ekvivalentno za 158.000 građana) Srbije. U ciljanim gradovima, procenat građana koji imaju koristi od prečišćavanja otpadnih voda povećaće se sa sadašnjeg proseka od 55% na 80%. Podrška novosadskim institucijama odgovornim za razvoj i upravljanje regionalnim sistemom upravljanja otpadom omogućiće blagovremenu primenu sistema u skladu sa potrebnim standardima. Biće uspostavljeni sistemi za nadzor kvaliteta vazduha i vode, sa modernim jedinicama za nadzor na celoj teritoriji Srbije.

Drugi deo tog bloka je podrška Regionalnom programu za energetsku efikasnost, koji je posebno namenjen za finansiranje projekata u Srbiji, u vrednosti od 9 miliona evra. Program će podržati projekte kojima će zgrade biti naknadno modifikovane, dorađene i adaptirane u skladu sa standardima energetskih performansi utvrđenih Direktivom o energetskim svojstvima zgrada, što će u budućnosti dovesti do smanjenja emisije ugljen-dioksida.

Konačno, veliki blok programa (17 miliona evra) posvećen je sektoru konkurentnosti, u okviru EU plana za ekonomski oporavak (od posledica izazvanih) kovidom 19. Očekuje se da će ova podrška omogućiti unapređenje ekonomskog rasta u ciljanim opštinama, kao i poboljšanje socijalne infrastrukture i socijalne kohezije, te nadogradnju turističkih i kulturnih objekata i unapređenje veština i sposobnosti zainteresovanih strana kao deo primene Strategije razvoja turizma Republike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: