Projekat za upravljanje otpadom produžen: Vredan 600.000 evra

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i ambasador Švedske Jan Lundin potpisali su sporazum o produžetku realizacije projekta EISP2.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.04.2021.

12:44

Projekat za upravljanje otpadom produžen: Vredan 600.000 evra
Foto: VAKS-Stock Agency/Shutterstock

On predstavlja Program podrške infrastrukturnim projektima zaštite životne sredine.

Reč je o projektu vrednom 600.000 evra koji će se realizovati u naredne dve godine.

Cilj projekta, kako je objasnio švedski ambasador Lundin jeste uvođenje savremenih rešenja u upravljanju otpadom u 17 gradova i opština, u kojima živi više od 700.000 stanovnika a njegovom realizacijom oko 30.000 tona recikliranog materijala godišnje, više neće ići na deponije.

Realizacija projekta EISP2 počela je u februaru 2017. godine i prvobitno je bilo planirano da traje četiri godine, a današnjim potpisivanjem sporazuma trajanje projekta je produženo na još dve godine, rečeno je u Palati Srbija.

Time će ukupna ulaganja Švedske kroz EISP2 iznositi 3,3 miliona evra.

Projekat EISP2 je nastavak uspešnog projekta EISP1, koji je finansirala Švedska. EISP1 je trajao od 2011. do 2016. godine i bio vredan 5,8 milona evra.

Zahvaljujući na pomoći ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović je istakla da je Švedska jedan od najvećih bilateralnih partnera ministarstva na čijem je čelu, pošto se zahvaljujući Kraljevini Švedskoj u našu ekologiju ulažu dva miliona evra godišnje.

"Osim velikih ulaganja koja ćemo imati u narednom periodu, veoma nam je važno i usmerenje ka unapređenju zakona u skladu sa Evropskom unijom, što radimo zajedno sa Švedskom kroz ove projekte", istakla je ministarka.

Naglasila je da su pred Srbijom veliki zadaci i investicije u oblasti upravljanja čvrstim otpadom i preradi otpadnih voda.

"Čeka nas izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u 27 opština a ono čemu dalje težimo jesu regionalni reciklažni centri u osam regiona širom Srbije", rekla je Irena Vujović.

Ambasador Švedske u Beogradu Jan Lindun je istakao da Srbija postiže dobre rezultate u infrastrukturnim investicijama i dodao da su uz ove investicije, dobrodošle i javne ekološke investicije.

One su, prema njegovim rečima istovremeno i investicije i u zdravstvo i u ekonomiju i dobar su način da se poboljša život građana.

Naglasio je da je potreban jasan međuvladin dijalog kako najbolje investirati u javne usluge u budućnosti ali da se mora jačati i dijalog sa lokalnim samoupravama.

"Veoma je važno da se čuju prioriteti lokalnih samouprava a Švedska i Srbija kroz Stalnu konferenciju gradova i opština sa sestrinskom organizacijom u Švedskoj, imaju saradnju na opštinskom nivou", naveo je on.

Dodao je da je prema iskustvu Švedske važno da vlada postavi jasan zakonodavni okvir ali da kapacitete i prioritete treba postavljati odozdo a ne odlučivati sve sa vrha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: