Nekima i dvaput više: Ko sve dobija novac od države?

Pored najavljenih 60 evra, koliko će od države dobiti svi punoletni građani koji se prijave za pomoć, nezaposleni u Srbiji mogu računati i na dodatnih 60 evra.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.04.2021.

16:42

Nekima i dvaput više: Ko sve dobija novac od države?
Foto: Maja Marjanovic, Shutterstock

Njima će tako praktično biti isplaćeno ukupno 120 evra.

Kako je ranije pojasnio direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, nezaposleni koji su na evidenciji te službe dobiće 60 evra u tom statusu, a takođe će im stići i 60 evra koje dobijaju svi građani.

Istakao je da se na evidenciji službe koju vodi doskoro nalazilo oko 540.000 ljudi, da bi se, nakon najave pomoći, broj prijavljenih povećao.

"Imaćemo oko 600.000 onih koji očekuju tu pomoć, to je ukupno oko 4,3 milijarde dinara", kazao je Martinović.

Naveo je da je zabeleženo uvećanje broja nezaposlenih za oko pet odsto, iz više razloga.

"Više priliva imamo od građana koji su se prijavili na našu evidenciju kad je najavljena pomoć", objasnio je.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je ranije da će pomoć dobiti svi oni nezaposleni koji su kada je doneta uredba bili evidentirani na birou za nezaposlene. "Dobiće u junu mesecu 60 evra", rekao je Mali. Svim punoletnim građanima po 60 evra

Inače, prijavljivanje za sve one koji žele da prime pomoć od "30 plus 30 evra" počeće 28. aprila i trajaće do 15. maja. Za ovu pomoć mogu da se prijave svi punoletni građani Srbije.

"Dvadeset i osmog aprila otvaramo stranicu Trezora Srbije za prijavu za sve one koji hoće da prime 30 plus 30 evra", rekao je Mali.

Prijavljivanje putem kontakt-centra biće moguće od 5. maja, kada će biti objavljen i broj telefona za prijavljivanje, navodi Blic.

Ko napuni 18 godina između maja i novembra - ne može da se prijavi. Penzioneri ne treba da se prijavljuju. Oni će po 30 evra dobiti u maju i u novembru, a u septembru i dodatnih 50 evra, baš kao i korisnici socijalne pomoć, navodi Blic. Nezaposlenima na KIM i do 200 evra

Kada je reč o Srbima sa Кosova i Metohije, na novčanu pomoć od 100 evra imaju pravo deca do 18 godina starosti, kao i punoletni. Na podršku od 200 evra u dinarskoj protivvrednosti imaju pravo nezaposleni punoletni žitelji južne pokrajine.

Pomoć građanima na KiM biće isplaćena prema evidencijama koje su sačinile komisije u skladu sa zaključkom Vlade iz marta ove godine. Isplata će se vršiti bez prijave, na osnovu izvoda iz evidencija, počev od 1. maja, zaključno sa 31. majem. Novac će biti uplaćen na namenski otvorene račune.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: