I bademantil završio u ve-ce šolji, preduzeće moralo da pokrene akciju

U kanalizacionoj mreži vrlo često se pronalaze stvari kojima tu nije mesto.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 20.04.2021.

12:40

I bademantil završio u ve-ce šolji, preduzeće moralo da pokrene akciju
Ilustracija: visivastudio/Shutterstock

Nema čega nema, rekli bi neki - od štapića za uši do delova starog nameštaja, što izaziva začepljenja, poplave i druge probleme.

Zato su u JKP "Vodovod i kanalizacija" pokrenuli akciju informisanja o tome šta ne bi trebalo da se baca u ve-ce šolju. Novosađani su u poštanskim sandučićima pronašli letke sa slikovitim prikazom stvari koje ne bi trebalo da preko toaleta završe u kanalizacionoj mreži, prenose Novosti.

Na spisku nepoželjnih stvari su vlažne maramice, pelene, štapići za uši, ulošci i tamponi, najlon čarape, stari lekovi, masnoća i ulje, flasteri, cigarete, ljuske od jaja, ostaci kafe, gumene rukavice i zaštitne maske.

"S obzirom na to da je vreme pandemije i da se svakodnevno, kao sredstvo zaštite koriste hirurške maske, primetili smo da one sve češće svoje mesto pronalaze u kanalizaciji. Reč je o materijalu koji se ne razgrađuje i upravo iz tog razloga, maske predstavljaju ozbiljan problem i mogu da ugroze rad pumpi i mašina za preradu otpada", ističu u "Vodovodu".

U kanalizaciju svakako ne bi trebalo odlagati krupan otpad kao što su gume, delovi nameštaja i bele tehnike, delove automobila i leševe životinja. To je, međutim, samo deo onoga što se nalazi u šahtovima i kanalizacionim otvorima.

"Ovakvu vrstu otpada treba odlagati na propisana mesta, jer mogu ozbiljno da oštete i zaguše pumpe i izazovu kvarove i ozbiljno ugroze funkcionisanje komunalnog sistema našeg grada i dovedu do neplaniranih finansijskih troškova", upozoravaju u "Vodovodu i kanalizaciji".

Bademantil izazvao poplavu

Novosađanki Mariji K, ni danas nije jasno kako je neko mogao u ve-ce šolju da baci bademantil, koji je pronađen u kanalizacionim cevima u stambenoj zgradi.

"U nekoliko stanova je izbila poplava zbog zagušenja kanalizacionih cevi, a kada su majstori došli da to poprave, izvukli su pomenuti bademantil", priseća se te scene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: