I bademantil završio u ve-ce šolji, preduzeće moralo da pokrene akciju

U kanalizacionoj mreži vrlo često se pronalaze stvari kojima tu nije mesto.

Izvor: Novosti
Podeli
Ilustracija: visivastudio/Shutterstock
Ilustracija: visivastudio/Shutterstock

Procedura priključenja na kanalizaciju poslata na preko 10.000 adresa u Krnjači: Evo šta piše

"Ugovor s Kinezima od 3,2 milijarde evra za gradnju kanalizacione mreže u 65 opština"

Nema čega nema, rekli bi neki - od štapića za uši do delova starog nameštaja, što izaziva začepljenja, poplave i druge probleme.

Zato su u JKP "Vodovod i kanalizacija" pokrenuli akciju informisanja o tome šta ne bi trebalo da se baca u ve-ce šolju. Novosađani su u poštanskim sandučićima pronašli letke sa slikovitim prikazom stvari koje ne bi trebalo da preko toaleta završe u kanalizacionoj mreži, prenose Novosti.

Na spisku nepoželjnih stvari su vlažne maramice, pelene, štapići za uši, ulošci i tamponi, najlon čarape, stari lekovi, masnoća i ulje, flasteri, cigarete, ljuske od jaja, ostaci kafe, gumene rukavice i zaštitne maske.

"S obzirom na to da je vreme pandemije i da se svakodnevno, kao sredstvo zaštite koriste hirurške maske, primetili smo da one sve češće svoje mesto pronalaze u kanalizaciji. Reč je o materijalu koji se ne razgrađuje i upravo iz tog razloga, maske predstavljaju ozbiljan problem i mogu da ugroze rad pumpi i mašina za preradu otpada", ističu u "Vodovodu".

U kanalizaciju svakako ne bi trebalo odlagati krupan otpad kao što su gume, delovi nameštaja i bele tehnike, delove automobila i leševe životinja. To je, međutim, samo deo onoga što se nalazi u šahtovima i kanalizacionim otvorima.

"Ovakvu vrstu otpada treba odlagati na propisana mesta, jer mogu ozbiljno da oštete i zaguše pumpe i izazovu kvarove i ozbiljno ugroze funkcionisanje komunalnog sistema našeg grada i dovedu do neplaniranih finansijskih troškova", upozoravaju u "Vodovodu i kanalizaciji".

Bademantil izazvao poplavu

Novosađanki Mariji K, ni danas nije jasno kako je neko mogao u ve-ce šolju da baci bademantil, koji je pronađen u kanalizacionim cevima u stambenoj zgradi.

"U nekoliko stanova je izbila poplava zbog zagušenja kanalizacionih cevi, a kada su majstori došli da to poprave, izvukli su pomenuti bademantil", priseća se te scene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu