Vlasnici masovno odustaju: Iznajmljivanja stanova na dan stalo, traže se stanari na duži rok

U jednoj agenciji koja se bavi izdavanjem nekretnina na dan poslednjih meseci polovina vlasnika je odustala i oglasila stanove za izdavanje na duži period.

Srbija

Izvor: Politika/J. Antelj

Ponedeljak, 19.04.2021.

15:32

Vlasnici masovno odustaju: Iznajmljivanja stanova na dan stalo, traže se stanari na duži rok
Foto: Depositphotos/lianna_s_

Od 900 stanova koje su do početka pandemije izdavali na dan u glavnom gradu, jedna specijalizovana agencija u ovom trenutku oglašava oko 500 ovakvih nekretnina.

Vlasnici ostalih stanova su u međuvremenu odustali od ovog posla i nekretnine izdaju mesečno, za stanovanje ili poslovni prostor.

Unosan posao koji je nekoliko godina unazad služio za omiljeni smeštaj stranih turista u Srbiji trenutno samo preživljava, a nema ni izgleda da će se situacija uskoro popraviti.

„Tokom prošle godine bila je katastrofa, a sada je samo loše. Situacija se malo stabilizovala. Odustalo je oko 40 odsto stanodavaca, a preostali rade tek toliko što naiđe po neki zakupac iz Srbije koji dolazi poslom ili zbog lečenja u glavni grad. Domaći gosti iz unutrašnjosti ostaju najviše dva dana, dok stranaca nema“, priča za „Politiku“ zaposleni iz jedne velike agencije u Beogradu.

Upitan da li očekuje da se situacija uskoro promeni, on odgovara da ne veruje da će se ikada vratiti na period pre pandemije, kao ni da nije realno očekivati da će se nešto bitnije promeniti za godinu-dve.

„Države često menjaju uslove putovanja. Dešavalo nam se da imamo dobre rezervacije od čak 10 dana, a da se onda gosti jave i odustanu jer im je otkazan let ili postoji neki drugi razlog zbog koga ne mogu da dođu. Najveći problem su testovi koji su uslov za prelazak granice i ljudi putuju samo ako moraju, najčešće zbog posla. Poslednjih meseci gotovo da nema stranaca, nema ni gastarbajtera koji su dolazili na odmor. U jednom trenutku krajem prošle godine bilo je rezervacija po nekoliko dana iz Italije i Švajcarske, uglavnom zbog dentalnog turizma“, kaže sagovornik lista, ali je i to stalo.

Na pitanje da li su se menjale cene i da li je sada jeftinije iznajmiti ovakav smeštaj u Beogradu nego ranije, odgovara da nisu, ali da je izbor veliki i da svako može da pronađe ono što mu treba, što je ranije bilo teško, jer se u Beogradu uvek tražio krevet više.

„Svim svojim partnerima savetujemo da se oglašavaju na što više mesta, da koriste društvene mreže i da pokušaju da održe posao kako bismo možda jednog dana opet nastavili da sarađujemo“, navodi sagovornik lista.

I dok su vlasnici nekretnina „na dan” polako počeli da zatvaraju tek razrađen posao, ponuda stanova za mesečni zakup je naglo porasla. Zakupci koji su prethodnih godina zbog manjka nekretnina u centru i visokih cena, otišli na periferiju opet su u mogućnosti da se sele bliže centru. Na tržištu se nude renovirani stanovi u odličnom stanju, po prihvatljivim cenama.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta kaže da očekuje da Beograd ponovo bude destinacija koja se traži, ali da je i dalje neizvesno kada će se to dogoditi.

„Posao koji je u glavnom gradu bio dominantan u segmentu smeštaja ’stan na dan’ u ovom trenutku je gotovo zaustavljen. Država ih nije prepoznala prilikom dodeljivanja pomoći koja je otišla samo za hotele i pošto 14 meseci nema gostiju mnogi su odustali. Oporavak ne očekujem u narednih godinu dana, jer za to treba da se desi velika tražnja. Smeštaja na dan će biti, ali iz ovog posla su već izašli zakupci stanova kojima je ovo bio biznis. Ostali su vlasnici koji i dalje mogu da plaćaju svoje račune i ne plaćaju kiriju“, objašnjava Seničić.

On dodaje da je takvih tek 30 odsto u ovom poslu, dok su oni koji su iznajmljivali tuđe stanove, a onda ih izdavali na dnevnom nivou već odavno odustali, jer nemaju novca da plaćaju visoke troškove.

Prostor koji se ponovo otvorio na ovom tržištu, kako dodaje direktor Jute, sada bi mogli da iskoriste domaći hoteli i da dobrom politikom cena prihvate goste u budućnosti i pruže im dobru uslugu i smeštaj.

„Pitanje je da li će pametno odreagovati, jer ne bi bilo dobro da se trude da gubitke što pre nadoknađuju, pa da cene budu previsoke. Suština je da se računa na to da popunjenost bude recimo 10 meseci sa manjom zaradom, ali da uspeju da zadrže goste i u budućnosti“, navodi sagovornik „Politike“ iz Jute.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: