Odbor za finansije usvojio svih 12 zakonskih predloga

Svih 12 predloga i izmena zakona iz oblasti Ministarstva finansija usvojeno je danas.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.04.2021.

16:29

Odbor za finansije usvojio svih 12 zakonskih predloga
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Usvojili su ih članovi Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, a predloženo je i da poslanici Narodne skupštine podrže predložene zakone.

Ministar finansija Siniša Mali naveo je da je reč o Predlogu zakona o izmenama zakona o budžetu za 2021. godinu, Predlogu zakona o privremenom registru punoletnih državljana Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć, Predlogu zakona o izmenama zakona o utvrđivanju garantne šeme, kao i Predlog zakona o potvrđivanju druge garantne šme.

Među predloženim zakonima su i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o porezu na dohodak građana i Predlog zakona o dopuni zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Mali je istakao da je među zakonima i Predlog zakona o elektronskom fakturisanju koji se, navodi, nadovezuje na Zakon o fiskalizaciji.

Navodi da on predviđa da od januara 2022. godine počne postepeno uvođenje elektronskih faktura u celu našu privredu.

"Ovo je korak napred u borbi protiv sive ekonomije", naglasio je Mali.

Dodao je da će se pred poslanicima naći i Predlog zakona o izmeni zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama.

Mali je kao veoma važnu zakonsku izmenu naveo Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o osiguranju, kojim će, kako kaže, biti regulisan društveni kapital u osiguravajućim društvima Dunav Re i Triglav osiguranje.

Predložena je i izmena Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Kine o uzajamnom priznavanju programa AEO, a koji će, objašnjava Mali, doprineti dodatnom jačanju veze sa Kinom i pojednostavljenju carinskih postupaka.

Zatim, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o podsticanju investicija između Srbije i SAD, koji je, kaže Mali, jedan od preduslova početka realizacije DFC-ove garantne šeme od milijardu dolara.

I poslednji predlog zakona je o potvrđivanju Aneksa 1 Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji.

Mali podseća da se taj sporazum odnosi na ulaganje u izgradnju metroa u Beogradu i unapređenje našeg energetskog prenosnog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: