EPS zaradio 74 miliona evra od izvoza struje

Elektroprivreda Srbije ostvarila je izuzetne rezultate i nadmašila postavljene ciljeve uprkos otežanim uslovima poslovanja koje je donela pandemija kovida 19.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.04.2021.

11:58

EPS zaradio 74 miliona evra od izvoza struje
Foto: EPS

Kako je naveo v. d. direktora EPS-a Milorad Grčić, samo od prodaje električne energije na slobodnom tržištu, EPS je od početka 2021. godine imao zaradu od oko 74 miliona evra. Od 1. januara do 6. aprila na berzama je prodato 1,4 milijarde kilovat-sati električne energije, a nije bilo potrebe da se energija kupuje.

To je oko tri puta veća prodaja električne energije na berzama nego u istom periodu 2020. godine zahvaljujući odličnim hidrološkim uslovima i znanju stručnjaka EPS-a.

EPS-ove hidroelektrane su u tom periodu proizvele četiri milijarde kilovat-sati, što je za oko 50 odsto više zelene energije nego u 2020. godini i oko 27 odsto više nego u 2019. Sve hidroelektrane su zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti i revitalizacijama mogle da iskoriste izuzetne dotoke na rekama i proizvele mnogo više energije.

Proizvodnja uglja na planiranom nivou i stabilan rad termoelektrana omogućili su da EPS od početka godine proizvede ukupno više od 11 milijardi kilovat-sati električne energije. To je za devet odsto više nego u istom periodu 2020. i za šest odsto više nego u 2019. godini.

"Svi rezultati nastavak su domaćinske politike poslovanja i korišćenja svih domaćih resursa. U 2020. godini kada je veoma bilo teško ostvariti uspešne rezultate i ispuniti zacrtane planove EPS je imao četiri puta veći profit od planiranog. Zabeležili smo neto dobit od 16,2 milijarde dinara i ispunili proizvodne planove", rekao je v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

"EPS je u prošloj godini samo u budžet Srbije uplatio više od 80 milijardi dinara. Time smo doprineli stabilnosti zemlje u jednoj od najtežih godina, u kojoj je pandemija kovid-19 blokirala celu planetu i promenila način života građana. Prebrodili smo sve izazove i sa profitom od oko 137 miliona evra uspešno završili 2020. EPS je pokazao snagu i otpornost zahvaljujući stručnim i posvećenim zaposlenima i bio pouzdan energetski oslonac za celu Srbiju, domaćinstva, fabrike, bolnice", rekao je Grčić.

Proizvodnja električne energije u prošloj godini bila je za dva odsto veća nego u 2019. Elektrane EPS-a radile su stabilno i u 2020. godini proizvele nešto više od 34 milijarde kilovat-sati električne energije. Na površinskim kopovima EPS-a u Rudarskom basenu "Kolubara" i kopu "Drmno" u Kostolcu proizvedeno je ukupno 39 miliona tona uglja. Rudari "Kolubare" ostvarili su odlične rezultate i četvrti put u istoriji nadmašili proizvodnju od 30 miliona tona u jednoj godini.

"Nastavili smo ulaganja i tokom 2020. EPS je realizovao investicije ukupne vrednosti 37,7 milijardi dinara. U projekte zaštite životne sredine uloženo je 11,8 milijardi dinara. Na gradilištima EPS-a, posle prilagođavanja strogim merama zaštite zdravlja zaposlenih, radilo se punom parom. Jedna od najvažnijih lokacija bio je Kostolac gde se gradi novi blok snage 350 megavata, vredan 618 miliona dolara. Užurbano je bilo i u Obrenovcu gde se uspešno radilo na gradnji sistema za odsumporavanje u TENT A. To je najveći ekološki projekat EPS-a i vredan je 217 miliona evra. Krajem prošle godine postavljen je i kamen temeljac za slično postrojenje, ali u TENT B. Taj sistem za oko 20 puta smanjiće emisije SO2. Vrednost projekta je 210 miliona evra, a oko 120 miliona evra biće realizovano kroz rad domaćih firmi", rekao je Grčić.

On je istakao da je ponosan i što se realizuje veliki investicioni ciklus i što su "sa mrtve tačke pokrenuti važni projekti za modernizaciju proizvodnje EPS-a".

"Niz započetih ulaganja nastavlja se i u 2021. godini, a uskoro kreću i potpuno novi projekti. Cilj je unapređenje postojećih termoelektrana, hidroelektrana, rudarske mehanizacije, a poseban izazov su otvaranja savremenih kopova i izgradnja novih 'zelenih' elektrana", zaključio je Grčić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: