Dok se ne sruši - plaća se

Beograd -- Zakon o porezu na imovinu ne predviđa poresko oslobađanje za objekte koji su ruinirani ili se nalaze na klizištu, pa su zbog pokretanja klizišta oštećeni.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/bzyxx
Foto: Depositphotos/bzyxx

U novom u biltenu Ministarstva finansija za mart sa službenim objašnjenjima i stručnim mišljenjima o primeni finansijskih propisa za mart navodi se da čak i da je neko vlasnik kuće koja se nalazi na klizištu, zbog čega je toliko oštećena da se ne može koristiti, to ga ne može osloboditi plaćanja poreza na imovinu.

"Međutim, ako dođe do rušenja objekta, od dana prestanka postojanja objekta prestaje i poreska obaveza po osnovu poreza na imovinu za taj objekat", navodi se.

U novom broju biltena se navodi i mišljenje da bi slip za putarinu trebalo posmatrati kao sastavni deo dokumentacije koja se odnosi na konkretno službeno putovanje u zemlji ili inostranstvu, a koji se koristi za pravdanje troškova nastalih prilikom realizacije službenog putovanja.

"Dakle, ukoliko postoji konkretan nalog za službeno putovanje u zemlji ili inostranstvu, nakon čije realizacije se priprema izveštaj sa službenog putovanja, mišljenja smo da bi slip za putarinu trebalo prihvatiti kao verodostojnu računovodstvenu ispravu, uz prethodno ispunjen uslov da podaci sa tog slipa odgovaraju podacima (datum, vreme, relacija i slično) u vezi sa realizacijom konkretnog službenog putovanja, a u cilju utvrđivanja ukupnih troškova nastalih povodom službenog putovanja“, navodi se u biltenu.

Takođe, ministarstvo je navelo i mišljenje koje se odnosi na porez na imovinu za stan u kome stanuju roditelji obveznika, gde je obveznik stan stekao poklonom od svojih roditelja.

"Lice koje ne stanuje u stanu za koji je obveznik poreza na imovinu nema pravo na poreski kredit (umanjenje utvrđenog poreza za 50 odsto, a najviše 20.000 dinara), što znači ni ako u tom stanu stanuju obveznikovi roditelji ili od kojih je obveznik poklonom stekao pravo svojine na predmetnom stanu", navodi se u biltenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu