Vlada usvojila: Stiže novac za vodiče, ugostitelje, umetnike i 60 evra za nezaposlene

Vlada Srbije usvojila je izmenu Uredbe kojom se turističkim vodičima i turističkim pratiocima dodeljuje pomoć u iznosu od dve minimalne zarade

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.04.2021.

19:55

Vlada usvojila: Stiže novac za vodiče, ugostitelje, umetnike i 60 evra za nezaposlene
Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic

Oni će za svaki mesec dobiti pomoć u visini od 30.900 dinara po svakom turističkom vodiču i turističkom pratiocu, uplatom na dinarski tekući račun kod poslovnih banaka.

Te dve minimalne zarade biće isplaćene u julu i avgustu.

Pomoć u istom iznosu od dve minimalne zarade dobiće i zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu. Sredstva se dodeljuju po svakom zaposlenom za koga je privredni subjekat isplatio zaradu za mesec decembar 2020. godine i podneo odgovarajuću poresku prijavu.

Građanima koji samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u kulturi, a koji su najranjivija kategorija u uslovima pandemije, Vlada Srbije dodelila je bespovratnu pomoć od 230 miliona dinara, za više od 3.100 samostalnih umetnika. Samostalni umetnici čiji status je utvrdilo reprezentativno udruženje u kulturi dobiće pomoć u vidu od dve minimalne zarade, koje će biti isplaćene u julu i avgustu.

Pomoć od 60 evra u dinarskoj protivvrednosti biće isplaćena svim državljanima Srbije koji se nalaze u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje na današnji dan. Nacionalna služba za zapošljavanje, pre početka isplate, sačiniće izvod iz službene evidencije lica koja imaju pravo na pomoć i dostaviti ga Banci Poštanska štedionica a.d. Beograd.

Isplata novčane pomoći obavljaće se bez prijave lica, počev od 1. juna ove godine. Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: