Mašinski fakultet ozvaničio saradnju sa kompanijom koju su osnovali bivši studenti

Beograd -- Na Mašinskom fakultetu potpisan je sporazum o saradnji između Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i domaće inovativne kompanije PR-DC.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Kabinet premijerke Srbije
Foto: Kabinet premijerke Srbije

Suština sporazuma je zajedničko delovanje i nastupanje fakulteta i kompanije na različitim projektima, međunarodnim konferencijama, udruženo istraživanje projekata i patenta kao i učešće u modifikaciji obrazovnih programa, saopšteno je iz kabineta premijerke Srbije.

Iza kompanije PR-DC stoje dve generacije porodice Petrašinović, roditelji i deca, svi inženjeri mašinstva koji su i svoje prve naučne korake načinili upravo na ovom fakultetu.

"Neizmerno nam je zadovoljstvo što smo danas institucionalizovali partnerstvo sa našim matičnim fakultetom. Radujemo se što ćemo našim iskustvom moći da doprinesemo boljoj pripremi budućih inženjera za sve ono što ih čeka nakon studija", rekli su iz kompanije.

Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje rekla je da je brzina transfera znanja ključna za XXI vek.

"Najbolji način za to je spajanje teorije i prakse i omogućavanje mladim ljudima da budu inovativni. Na vreme smo razmišljali o zakonskoj regulativi koja danas omogućava da u stimulativnoj sredini razvijaju kritičko i analitičko mišljenje i razvijaju svoju inovativnost. Ovaj sporazum je pravi primer za to i nadam se da će ih u budućnosti biti što više" izjavila je Grujićeva.

Prvi srpski serijski proizveden dron: Cilj - ponuditi ga i Americi i Kini FOTO/VIDEO

Bojana Krstić, rukovodilac službe za inovacije Privredne komore Srbije istakla je da je povezivanje nauke i privrede siguran put ka jasnijoj perspektivi mladih naučnika sa jedne strane, dok će istovremeno i kompanije imati višestruku korist, jer će mladi inovatori biti pripremljeni za sve izazove koje tržište modernih tehnologija nosi.

"Svi mladi ljudi koji se bave inovativnom delatnošću imaju našu podršku i sjajna je stvar što su i fakulteti počeli na ovakav način da učestvuju u stvaranju sinergije izmedju nauke i privrede u Srbiji", rekla je Krstić.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović, Kompanija PR-DC bavi se razvojem bespilotnih letelica i dronova i nadaju se da će u budućnosti, od danas i uz podršku Mašinskog fakulteta, svoje proizvode izvoziti iz Srbije u sve krajeve sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu