Hrana, gorivo i odeća jeftiniji u Beču nego u Beogradu, ali zato ženska frizura košta 150 evra

Beograd je postao jedno od najatraktivnijih mesta za život i posao u svetu, pokazuju podaci sajta za istraživanje i analizu troškova života Numbeo.

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 13.04.2021.

13:31

Hrana, gorivo i odeća jeftiniji u Beču nego u Beogradu, ali zato ženska frizura košta 150 evra
Foto: Printskrin, TV Prva

Ono što se mnogi ipak pitaju je - zašto su određeni proizvodi u Srbiji skuplji nego u Nemačkoj i Austriji? O tome je Televizija Prva razgovala sa Radojkom Nikolić, urednicom magazina Biznis i Ekonometar, a iz Beča se javlja hotelijer Kenan Drljo.

"Puter u pojedinim gradovima košta jedan evro, brašno između 37 i 46 centi, zejtin košta evro i deset - evro i dvadeset, šećer oko 56 centi, cena dugotrajnog mleka je nešto niža nego kod nas - od 50 do 80 centi. Odgovor je u tome da država subvencioniše potrošače za te artikle jer se smatra da su oni osnovni i treba da budu svima dostupni. Već je meso skuplje dva puta, hleb je dva-tri puta skuplji nego kod nas, s tim da on nije - kao kod nas - primaran u ishrani."

Kako je Drljo dodao, u Austriji postoje stvari koje su jeftinije nego u Srbiji, ali i one koje su skuplje.

"Hrana je malo jeftinija, uz izuzetak mesa, gorivo je jeftinije, kao i odeća, ali i kozmetika i hemijski proizvodi", kazao je.

Kako je dodao, s druge strane - skuplje su usluge.

"Recimo šišanje - jedna ozbiljna ženska frizura košta 150 evra, bez problema. Iznajmljivanje stanova, osiguranje za automobil...", nabraja Drljo.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: