Srpski inovatori na sajmu u Moskvi: Rotacioni parking servis naći će se na ruskom tržištu FOTO

Čačak -- Inovativne kompanije iz Čačka osvetlale su obraz grada na Moravi, ali i čitave Srbije na Međunarodnom sajmu inovacija održanom krajem marta u Moskvi.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: Rina
Foto: Rina

Da naša zemlja ide u rame uz rame sa svetski priznatim imenima u svetu tehnologije pokazuje i „Plazmeteh“ čiji menadžment se iz glavnog grada Rusije vratio sa pet zlatnih medalja i šest plaketa.

„Predstavljali smo inovativna rešenja i tehnologije, a stručna međunarodna komisija ocenjivala je nivo inovativnosti kompanija. Pred njih smo izašli sa rotacionim parking sistemom, kao i mašine za proizvodnju ploča od ekoloških materijala. Zadovoljni smo onim što smo pokazali, a u prilog tome ide i činjenica da je na naš štand uvek bio pun. Sklopili smo kontkate sa ozbiljnim klijentima, pa je moguće poslovanje na novom ruskom tržištu“, rekao je za RINU Branimir Plazinić, vlasnik kompanije „Plazmateh“.

Foto: Rina
Foto: Rina

Rotacioni parking sistem rešenje je za veliki problem koji se se zbog povećanja broja vozila javlja u Čačku. Branimirov projekat podržan je od strane Grada i Čačani će biti jedini na Balkanu imati svoj pametni parking servis.

"To je automatski sitsem za parkiranje sa vertikalnim prenosom kola. Na dva parking mesta može stati dva ova sistema, što znači da umesto dva može biti bezbedno parkirano deset puta više automobila, što će mnogo olakšati građanima. Kola se uvek parkiraju na početnu donju poziciju, a zatim pritiskom na dugme ili slanjem poruke vaš auto se izdiže iznad i tako je sa svakim sledećim. Ako želite da isparkirate svoje vozilo, takođe porukom ga odaberete i kružno ono dođe ponovo na početnu poziciju za isparkiravanje", rekao je Branimir.

Foto: Rina
Foto: Rina

Osim ove, nagrade u Moskvi osvojila je i kompanija „Natura Eko“, a obe posluju uz podršku Naučno tehnološkog parka u Čačku, koji je otvoren prošle godine. Svojim rezultatima daju podstrek i ostalim članicama, da je uspeh moguć i na svetskom nivou.

„Sajam „Arhimed“ u Moskvi podržavaju emintene međunarodne organizacije, Savezna služba za intelektualno vlasništvo, Vlada Moskve, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, državni i privatni univerziteti... i zato je ovaj uspeh čačanskih kompanija jako važan. Njihovi rezultati su na najbolji mogući način predstavljeni i van granica naše zemlje, a samim tim otvorene su im i nove mogućnosti poslovanja. Osnivači ovih inovativnih kompanija su mladi ljudi, a Naučno tehnološki park u Čačku pokazao se kao dobra platforma za njihov dalji razvoj“, izjavio je Mirko Pešić v.d. direktora NTP u Čačku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu