Sprema se investicioni plan za obnovljive izvore energije: "Težak" 10 milijardi evra VIDEO

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović govorila je za TV Prva o ekološkoj situaciji u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Nedelja, 11.04.2021.

09:55

Sprema se investicioni plan za obnovljive izvore energije:
Foto: Depositphotos, violetkaipa

"Životna sredina je javno dobro i važna je za sve, bez obzira da li je neko u Vladi, u civilnom društvu, da li ne podržava Vladu u svemu. U tome smo zajedno i svaki predlog koji može da unapredi životnu sredinu je dobro došao. Međutim, kao i kad je u pitanju borba protiv nasilja nad ženama i devojčicama, koje ne sme da se zloupotrebljava u političke svrhe, to je isto slučaj i sa zaštitom životne sredine, koje takođe ne bi smelo da se politizuje", rekla je Mihajlovićeva gosujući na TV Prva.

Ona ističe da su veliki koraci napravljeni u prethodnih pet meseci, od kad je vlada formirana, da se unapredi stanje životne sredine, ali da nije moguće se sve uradi odjednom.

"Usvojen je Zakon o klimatskim promenama kao bazični zakon u ovoj oblasti, ove godine očekujemo da bude urađen nacionalni plan za klimu i energetiku, a radiće se i nova strategija razvoja energetike. Sve su to fundamentalne odluke koje donosimo u ovoj godini, kojima menjamo naš energetski sektor i energetsku infrastrukturu kako bismo imali zdraviju životnu sredinu. Više nijedna odluka u energetici ne može da se donosi ako se ne istovremeno ne vodi računa i o zaštiti životne sredine", navela je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da su četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva koji su sada u skupštinskoj proceduri prošli javnu raspravu i da su svi imali prilike da iznesu svoje mišljenje i predloge. "Samo nekoliko organizacija civilnog sektora se javilo, ali ono što je bilo predloženo, našlo se u predlozima zakona", dodala je potpredsednica Vlade.

Mihajlovićeva je istakla da će novi zakon o OIE u potpunosti zabraniti izgradnju MHE u zaštićenim područjima. "U 2014. je donet zakon o energetici koji je tada bio najmoderrniji, ali je prošlo šest godina u kojima smo imali vakuum kad je reč o energetici i zaštiti životne sredine, zbog čega su bili potrebni novi zakoni. Nažalost, prethodnih šest godina nije se vodilo računa kako se grade MHE i ljudi iz određenih lokalnih samouprava su u pravu kad ukazuju kako su izgrađene neke derivacione HE. Prethodni ministar životne sredine je mnogo više govorio o tome da će zabraniti njihovu izgradnju, ali nijedan konkretan korak nije napravljen", rekla Mihajlovićeva.

Ona je dodala da se novi investicioni plan koji je vredan više od 10 milijardi evra, težište staviti na izgradnju srednjih i velikih hidroelektrana, elektrana koje koriste energiju sunca i vetra, a da će u naredne dve do tri decenije termoelektrane postepeno prestajati sa radom. "Naša vizija je zelena Srbija i želimo do 2040. godine da 40 odsto proizvodnje električne i toplotne energije dolazi iz obnovljivih izvora", navela je potpredsednica Vlade.

Govoreći o projektu "Jadar", Mihajlovićeva je rekla da nijedan korak neće biti napravljen u daljoj realizaciji projekta dok ne budu završene sve studije i provereno da je sve u skladu sa najvišim evropskim i domaćim standardima i propisima kad je reč o zaštiti životne sredine.

Zakonima i kontrolom do zdravije životne sredine

Mihajlovićeva je rekla da država u svakoj oblasti i kroz donošenje propisa i kroz inspekcijski nadzor svakodnevno radi na tome da životna sredina bude zdravija.

"Zakoni postoje i moraju da se sprovode do kraja kako bismo imali zdravu životnu sredinu. U slučaju zagađenja reke Pek, tri ministarstva su poslala svoje inspektore. Dat je nalog kompaniji Ziđin za mere koje oni treba da preduzmu, jer je utvrđeno da su oni jedan od zagađivača, ali je dat nalog da se utvrdi koji su još uzroci zagađenja, koji mogu biti u vezi i sa kanalizacijom i sa starim bušotinama. Reka Pek je pre ovog zagađenja imala kvalitet drugog reda i taj kvalitet mora biti vraćen", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je rudarska inspekcija zabranila radove na više rudarskih objekata u Boru, nakon kontrolnih pregleda u kojim je proveravano da li su ispoštovani raniji nalozi inspekcije. "Prošle godine su inspektori izašli, a radovi su nastavljeni kao da inspekcija nije bila. Zato je inspekcija izašla ponvo, zabranila radove u rudniku Jama i oni neće moći da budu nastavljeni sve dok se uradi sve ono što je naloženo. Dakle, važno je da imamo nove i bolje zakone, ali je jednako važna i kontrola", rekla je Mihajlovićeva.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

21 h

Podeli: