Prestanak rada nije uvek uslov za penziju

Koliko dobro poznajete važeću regulativu?

Srbija

Izvor: Politika/Jasna Petroviæ-Stojanoviæ

Petak, 09.04.2021.

17:27

Prestanak rada nije uvek uslov za penziju
Ilustracija: mrmohock/Shutterstock

Zakon o PIO omogućava posebnim kategorijama penzionera koji su ostvarili starosnu ili prevremenu starosnu penziju da ne moraju da prekidaju radni odnos da bi se penzionisali.

Iako bi zaposleni, po pravilu kada ispune uslove za starosnu ili prevremenu starosnu penziju, trebalo da prekinu radni odnos pa tek nakon toga da nastave ponovo da rade ukoliko to žele, to ne mora uvek da bude tako.

Naime, Zakon o PIO pojedinim grupama starosnih penzionera ostavlja mogućnost da to urade mnogo jednostavnije. Tako što uopšte neće prekidati posao.

Među njima su hranitelji, ali i oni koji rade preko omladinske zadruge ili obavljaju poslove po osnovu ugovora o delu...

Kako navode u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje ovo pravilo, kada je reč o starosnoj i prevremenoj starosnoj penziji, važi za preduzetnike, osobe koje obavljaju privremene i povremene poslove samostalno ili preko omladinskih zadruga. Kao i za one koji rade po osnovu ugovora o delu ili autorskim i drugim ugovorima. Ili onima koji posluju za strane poslodavce, koji nemaju predstavništva u Srbiji, a od kojih dobijaju platu. Pravo da ne prekidaju radni odnos imaju i hranitelji, piše Politika.

Reč je, dakle, o specifičnim zanimanjima kod kojih bi obaveza da se prekine rad dovela u pitanje sam posao, a u pojedinim slučajevima i korisnike, kakav je slučaj sa hraniteljima.

Vlasnici firmi pravo na penziju mogu da ostvare tako što će prekinuti radni odnos, ali uz zadržavanje osnivačkog uloga i prava po tom osnovu u preduzeću, objašnjavaju u penzijskom fondu.

Za sve ostale starosne i prevremene starosne penzionere zakon propisuje da mogu ponovo da se zaposle, ali s tim što su u obavezi da prekinu radni odnos makar na jedan dan, kako ne bi doveli u pitanje utvrđeno pravo na penziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: