Pao dogovor - odblokiran Horgoš

Poslovno udruženje Međunarodni transport saopštilo je da je postignut dogovor.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 09.04.2021.

15:30

Pao dogovor - odblokiran Horgoš
Ilustracija: Depositphotos, Artzzz

U ponedeljak će se održati sastanak njihovih predstavnika sa Ministarstvom saobraćaja i Republičkom direkcijom za imovinu u vezi sa problemom naplate parkinga na prelazu Horgoš.

Do održavanja sastanka, navode iz udruženja, saobraćajna inspekcija je dogovorila da se parking na Horgošu neće naplaćivati pa je teretni saobraćaj ponovo uspostavljen.

Ministarstvo poslalo inspektore

Ministarstvo građevinarstva, saobaćaja i infrastrukture poslalo je inspektore za drumski saobraćaj na granični prelaz Horgoš, gde su kamioni u kolonama stajali ne želeći da plate parking.

Kako su rekli Tanjugu u tom ministarstvu, situacija je sada potpuno rešena adekvatnom reakcijom MGSI i MUP-a.

Rampa je, navode u MGSI, bila otvorena da bi kamioni izašli, ali su dva kamiona prevoznika Bata trans-a preprečila prolaz.

U tom ministarstvu kažu da su to utvrdili inspektori iz Odeljenja za drumski saobraćaj, koji su na Horgoš otišli zbog situacije sa kamionima, kako bi obezbedili nesmetano odvijanje saobraćaja.

Takođe, kako se dodaje, prema informacijama ministarstva zakupac parkinga ima ugovor od pre mesec dana sa Republickom direkcijom za imovinu.

Na granici bilo stotine kamiona

Podsetimo, poslovno udruženje prevoznika Međunarodni transport saopštilo je ranije danas da su njihova vozila i roba privrednika i građana koju prevoze zadržana na ovom graničnom prelazu zato što neće da plate parking privatnoj kompaniji koja je, kako navode, tu postavila svoju rampu.

Predsednik Upravnog odbora ovog udruženja Neđo Mandić je za Tanjug rekao da je na granici zbog toga stajalo 300 do 500 kamiona.

Naveo je, takođe, da je rampa preduzeća Terminali SRB na ulazu u Srbiju iz Mađarske za sva teretna vozila postavljena pre nekoliko dana.

"Barijere-rampe se podižu samo ukoliko se plati harač koji se prikriva pod nazivom 'korišćenje parkinga', iako vozila uopšte ne koriste parking", navodi se u saopštenju ovog poslovnog udruženja.

Dodaju da je danas nakon pokušaja da prevare prevoznike i podizanja rampi na određeno vreme, pomenuta firma nastavila sa naplatom ulaska vozila u Srbiju.

"Zato je terminal praktično zatvoren, jer vozila koja nisu koristila parking ne napuštaju terminal, pošto neće da plate nepostojeću uslugu", naveli su prevoznici ranije u toku dana.

Istakli su i da su se pojavile objave da su zapravo prevoznici prvo najavili protest, a sada ga i održavaju, i da su one lažne.

Čekali garancije nadležnih

Mandić je tokom popodneva poručio da prevoznici čekaju pisani garanciju nadležnih kako bi odblokirali granični prelaz Horgoš.

"Čekamo pisane garancije iz ministarstava saobraćaja, policije i finansija da ćemo sa njima i Direkcijom za imovinu u ponedeljak imati sastanak na kojem bi trebalo da nađemo rešenje za problem", rekao je Mandić tada i istakao da će to udruženje kada dobiju garancije za održavanje sastanka predložiti prevoznicima da odblokiraju prelaz, što se i dogodilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: