Koji su poslovi najpopularniji među frilenserima? Prosek zarade - 21 dolar po satu

Pandemija koronavirusa koja trese svet već godinu dana značajno je uticala na globalne ekonomske tokove.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Rawpixel.com/Shutterstock
Foto: Rawpixel.com/Shutterstock

Taj uticaj nije izbegla ni "ekonomija tezgi" (gig ekonomija) u kojoj kao radnici učestvuju frilenseri. Zapravo, evidentno je da se načini rada razvijaju i menjaju uporedo sa tehnologijom, pa tradicionalni model zaposlenja postaje samo još jedna od postojećih opcija.

"Mi ne tvrdimo da će on izumreti, ali postojaće paralelno sa onim što nazivamo ekonomijom tezgi", naveo je na konferenciji za medije biznis divelopment direktor kompanije Pejonir za tržište Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije Nikola Mehandžić, koji je zatim saopštio rezultate istraživanja sprovedenog upravo u cilju praćenja uticaja pandemije na frilensere.

Naime, u martu prošle godine, kada su širom sveta počela zaključavanja, 32 odsto frilensera izjasnilo se da je potražnja za njihovim uslugama pala, 40 odsto je reklo da je potražnja ostala ista ili je neznatno porasla, a čak 53 odsto je bilo vrlo optimistično i sa očekivanjima da će potražnja porasti nakon pandemije. I digitalne platforme su zabeležile skok broja frilensera, a čak tri četvrtine ispitanika navelo je da je cena rada ostala nepromenjena.

Profesor Kostić: "Predlog Vlade za frilensere odličan, uvažava najugroženije"

"Vlada prihvatila većinu sugestija frilensera"

I među srpskim frilenserima je sprovedeno istraživanje, a obavio ga je Centar za istraživanje javnih politika. Oni su došli do podataka da se u pandemiji broj gig radnika smanjio 5-6 odsto, kao i da je intenzitet angažmana srpskih frilensera pao u odnosu na period pre pandemije.

Ipak, iako pandemija jeste dovela do kratkoročnog usporavanja prihoda frilensera na globalnom nivou, nakon toga je došlo i do velikog rasta - 28 odsto.

Globalni prosek zarade frilensera bio je 21 dolar po satu u 2020. godini, što je povećanje od dva dolara u odnosu na dve godine ranije. Iskusniji frilenseri zarađuju i duplo veću sumu.

Zanimljive činjenice o frilensingu

Naime, radna snaga koja pripada grupi frilensera jako je mlada - čak 70 odsto ispitanika mlađe je od 35 godina.

Čak 83 odsto frilensera radi od kuće.

Kompetencije su bitnije od obrazovanja - platforma Judemi (Udemy) je od februara prošle godine prijavila porast u prijavama od čak 425 odsto, a Pejonir u segmentu učenja na daljinu beleži rast od preko 300 odsto.

Žene su 2020. godine činile 24 odsto frilensera, što je ispod proseka globalne radne snage gde je procenat žena 39 odsto. "Ovo govori da frilens predstavlja veliku priliku za žene", istakao je Mehandžić, navodeći i da je u frilensingu manja razlika u platama između žena i muškaraca nego kod globalne radne snage. Naime, žene frilenseri su plaćene 16 odsto manje od muškaraca frilensera, dok Svetski ekonomski forum prijavljuje da, kada je u pitanju globalna radna snaga, žene zarađuju preko 30 odsto manje od muškaraca.

Veća je verovatnoća da se isključivo frilensingom bave radnici na početku ili zalasku svojih karijera. "Tradicionalno zaposlenje preferiraju oni koji su u periodu života koji zahteva staranje o porodici", naveo je Mehandžić.

Srbija prati svetske trendove kada je reč o najpopularnijim poslovima u frilensingu: najzastupljeniji su veb i grafički dizajn, a prate ih programiranje i druge IT usluge, kao i prevođenje.

Pejonir uskoro izlazi na berzu

Kako je istakao Nikola Mehandžić, globalni planovi kompanije Pejonir uključuju to da ona postane javno američko akcionarsko društvo.

U februaru ove godine potpisan je obavezujući sporazum sa specijalizovanom kompanijom koja ima ulogu da pomogne Pejoniru oko izlaska na berzu, koji se očekuje u ovoj polovini godine.

Inače, kompanija Pejonir opslužuje preko pet miliona korisnika globalno. Trenutno ima 2.000 zaposlenih koji su raspoređeni u 24 kancelarije širom sveta. Osnovana je 2005. godine, a profitabilno posluje od 2010.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu