Koji su poslovi najpopularniji među frilenserima? Prosek zarade - 21 dolar po satu

Pandemija koronavirusa koja trese svet već godinu dana značajno je uticala na globalne ekonomske tokove.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 08.04.2021.

12:04

Koji su poslovi najpopularniji među frilenserima? Prosek zarade - 21 dolar po satu
Foto: Rawpixel.com/Shutterstock

Taj uticaj nije izbegla ni "ekonomija tezgi" (gig ekonomija) u kojoj kao radnici učestvuju frilenseri. Zapravo, evidentno je da se načini rada razvijaju i menjaju uporedo sa tehnologijom, pa tradicionalni model zaposlenja postaje samo još jedna od postojećih opcija.

"Mi ne tvrdimo da će on izumreti, ali postojaće paralelno sa onim što nazivamo ekonomijom tezgi", naveo je na konferenciji za medije biznis divelopment direktor kompanije Pejonir za tržište Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije Nikola Mehandžić, koji je zatim saopštio rezultate istraživanja sprovedenog upravo u cilju praćenja uticaja pandemije na frilensere.

Naime, u martu prošle godine, kada su širom sveta počela zaključavanja, 32 odsto frilensera izjasnilo se da je potražnja za njihovim uslugama pala, 40 odsto je reklo da je potražnja ostala ista ili je neznatno porasla, a čak 53 odsto je bilo vrlo optimistično i sa očekivanjima da će potražnja porasti nakon pandemije. I digitalne platforme su zabeležile skok broja frilensera, a čak tri četvrtine ispitanika navelo je da je cena rada ostala nepromenjena. I među srpskim frilenserima je sprovedeno istraživanje, a obavio ga je Centar za istraživanje javnih politika. Oni su došli do podataka da se u pandemiji broj gig radnika smanjio 5-6 odsto, kao i da je intenzitet angažmana srpskih frilensera pao u odnosu na period pre pandemije.

Ipak, iako pandemija jeste dovela do kratkoročnog usporavanja prihoda frilensera na globalnom nivou, nakon toga je došlo i do velikog rasta - 28 odsto.

Globalni prosek zarade frilensera bio je 21 dolar po satu u 2020. godini, što je povećanje od dva dolara u odnosu na dve godine ranije. Iskusniji frilenseri zarađuju i duplo veću sumu.

Zanimljive činjenice o frilensingu

Naime, radna snaga koja pripada grupi frilensera jako je mlada - čak 70 odsto ispitanika mlađe je od 35 godina.

Čak 83 odsto frilensera radi od kuće. Žene su 2020. godine činile 24 odsto frilensera, što je ispod proseka globalne radne snage gde je procenat žena 39 odsto. "Ovo govori da frilens predstavlja veliku priliku za žene", istakao je Mehandžić, navodeći i da je u frilensingu manja razlika u platama između žena i muškaraca nego kod globalne radne snage. Naime, žene frilenseri su plaćene 16 odsto manje od muškaraca frilensera, dok Svetski ekonomski forum prijavljuje da, kada je u pitanju globalna radna snaga, žene zarađuju preko 30 odsto manje od muškaraca.

Veća je verovatnoća da se isključivo frilensingom bave radnici na početku ili zalasku svojih karijera. "Tradicionalno zaposlenje preferiraju oni koji su u periodu života koji zahteva staranje o porodici", naveo je Mehandžić.

Srbija prati svetske trendove kada je reč o najpopularnijim poslovima u frilensingu: najzastupljeniji su veb i grafički dizajn, a prate ih programiranje i druge IT usluge, kao i prevođenje.

Pejonir uskoro izlazi na berzu

Kako je istakao Nikola Mehandžić, globalni planovi kompanije Pejonir uključuju to da ona postane javno američko akcionarsko društvo.

U februaru ove godine potpisan je obavezujući sporazum sa specijalizovanom kompanijom koja ima ulogu da pomogne Pejoniru oko izlaska na berzu, koji se očekuje u ovoj polovini godine.

Inače, kompanija Pejonir opslužuje preko pet miliona korisnika globalno. Trenutno ima 2.000 zaposlenih koji su raspoređeni u 24 kancelarije širom sveta. Osnovana je 2005. godine, a profitabilno posluje od 2010.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: